БСП: Ако сме правова държава, Делян Добрев трябва да напусне парламента

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2018 в 15:56 4352 0

Конституционният съд на Република България обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 04.10.2017 г. да прекрати правомощията на народния представител Делян Добрев. Със своето решение и гласуването, народните представители от ГЕРБ нарушиха принципа на свободния мандат.

Това заяви зам.-председателят на НС и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов. По думите му, ако сме правова държава, изходът от тази ситуация е поемане на политическа и морална отговорност от народният представител Делян Добрев по един начин – напускане на парламента.

„Делото беше образувано по искане на народните представители от БСП, като още с внасянето на нашата подписка, категорично заявихме, че става въпрос за нарушение на Конституцията”, заяви Жаблянов. Според него нито един народен представител, с никакво решение на парламента, не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си.

„Конституцията изрично указва условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение е на ръководството на ПГ на ГЕРБ. Това нарушение е умишлено и не е плод на невнимание, допусната грешка или непознаване на Основния закон”, категоричен бе Жаблянов.

„Ясно е, че нарушаването на Конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено и е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държва. В тази връзка, БСП ще продължи да прави всичко необходимо за запазване на конституционния и правов ред в Републиката”, изтъкна Жаблянов. По думите му е допуснатата груба провокация срещу конституционния ред. „Тя е плод на цялостната линия на поведение и на правителството и на парламентарното мнозинство, да не се съобразяват с Конституцията, законите и подзаконовите нормативни актове”, каза още Жаблянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови