БСП: АБВ е свързан с действия в дясното политическо пространство

OFFNews 08 март 2014 в 16:34 1662 6

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС, архив

Илияна Йотова

За мен бе очевидно, че този проект АБВ е свързан с действия в дясното политическо пространство.

Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова пред bTV.

Вчера Националният съвет на БСП изключи създателя на проекта Георги Първанов и социалистите, които се присъединиха към АБВ - бившия вътрешен министър Румен Петков, пернишкия кмет Росица Янакиева, бившия здравен министър Евгений Желев, Ивета Станкова-Пенкова, бившия областен и председател на общинския съвет в Монтана Емил Константинов, бившият общински председател на БСП в Добрич Владимир Калчев, бившия общински председател на БСП в Кирково Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Йотова заяви, че било "силно казано" да се говори за разцепление в БСП.

"Ние не сме кръжок, а политическа формация и имаме устав. Отдавна минаха времената на героите и на предателите", каза тя.

Идеята на хората в ядрото на АБВ за паралелна листа на изборите тя определи като "двойнственост" и "световен принос".

"Георги Първанов говореше за това, че по-скоро иска да направи формация, която стои извън БСП, разширявайки влиянието на лявото в България. Аз лично не вярвам в тази хипотеза. Опитах се на много мои колеги в европарламента да обясня какво се случва с тази втора листа, така и не успях, защото това е абсолютен прецедент“, коментира тя.

На въпрос, свързан с държавната ни политика по отношение на случващото се в Украйна, Илияна Йотова подчерта, че България има ясна позиция и тя е запазване на териториалната цялост на тази страна, и нейния европейски път. Йотова изрази притеснение за правата на близо 300 хилядите българи там и дали те ще бъдат гарантирани от новата власт в Украйна. „Второто ми опасение е дали ще бъде продължен пътя за асоцииране на Украйна в ЕС“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови