Брюксел проверява търга за „Южен поток“

OFFNews 14 януари 2014 в 15:17 2050 2

Гюнтер Йотингер
Гюнтер Йотингер

Европейската комисия проучва търга за изпълнител на българския участък от газопровода „Южен поток“. Това съобщи днес в Брюксел Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Научихме, че има известни опасения в сферата на обществените поръчки по отношение на българското участие в проекта "Южен поток". Проучваме въпроса, но още е много рано да се прецени дали са били допуснати нарушения, заяви тя.

Причината за опасенията е недоволството на няколко европейски компании от твърде краткия срок на конкурса – те вече подадоха оплакване в проектната компания „Южен поток“. Конкурсът за строител бе обявен на 21 декември (събота – последният работен ден преди празниците) и приключи на 10 януари, така че на практика е траял едва 5-6 работни дни.

Междуправителственото споразумение на България и Русия, както и споразуменията на останалите 5 държави от Европейския съюз, които участват в проекта, ще трябва да се предоговорят. Това ще бъде съобщено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер на руския енергиен министър Александър Новак в петък в Москва, съобщи говорителят на комисаря Сабине Бергер.

Причината, както Брюксел вече обяви, са несъответствия на проекта в настоящия му вид с европейското общностно право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews