Божков: Откупих си конфискувана от прокуратурата Хидрия от черния пазар

OFFNews 09 юли 2021 в 18:13 9555 1

На пресконференция пред медиите обвиняемият бизнесмен Васил Божков показа артефакт, който по думите му е иззет от прокуратурата в началото на миналата година. 

"Пред вас стои един артефакт, който има паспорт, участвал е в много изложби. Беше иззет от прокуратурата и сега незнайно как се намира пред вас", каза той. 

По думите му пътят на артефакта минава през черния пазар в Европа. "Като голям колекционер съм търсен и ми се предлага всичко на пазара. Откупих го и го пратих в България, за да го видят всички. Няма значение на каква стойност е, тези предмети нямат цена", каза Божков.

Той уточни, че го е купил дигитално и човек e донесъл Хидрията до България. "Много е лесно. Много предмети съм взимал дори без пари, докато не се направи оценка дали са автентични и след това съм плащал, защото хората ми имат доверие", заяви още обвиняемият бизнесмен.

Според него Хидрията е на 2300-2400 години: "Този предмет съм го придобил отдавна, не помня откъде съм го купил, реставрирали сме го, беше в много лошо състояние".

На въпрос възможно ли е артефактът да е подобен на неговия, Васил Божков отговори, че всичко е възможно, но учените твърдят, че два еднакви антични предмети няма. 

Укриващият се в Дубай бизнесмен заяви и че прокуратурата е добре дошла да го изземе отново и че ще се наложи да го откупи трети път, като призова "този път да си вземат специалист и опаковка". 

От думите му стана ясно, че документът за автентичност на Хидрията стои на бюрото: 

"Аз съм го купил от черния пазар без документ. Хидрията е участвала на изложбата по повод приемането на България в европейската общност. Материалите на бюрото са каталози от изложбите, където е била излагана. Участвала е на първата изложба в Брюксел. Не можах да купя ритона".

Божков добави, че артефактът е бил блокиран освен от прокуратурата, и от КПКОНПИ като обезпечение. Той обясни, че другият артефакт от неговата колекция, който също е бил на черния пазар, е ритонът: "Него не можах да го купя, не знам върнат ли е в България, продаден ли е"

Относно предстоящите избори лидерът на партия "Българско лято" смята, че със сигурност ще премине 4-процентовата бариера. По думите му предизборната кампания се финансира единството от него, но не може да каже колко струва, защото не знае. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!