Божанов: Сваляме рекламите, а не новините, дори да са фалшиви

OFFNews 16 февруари 2024 в 19:59 3505 0

Божанов

Снимка БГНЕС

Божидар Божанов.

“Въпреки че дезинформационният фон в социалните мрежи е значителен, никой държавен орган няма право да решава кое е истина и това го няма в законопроекта”. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов в интервю за бТВ по повод качения за обществено обсъждане законопроект срещу дезинформацията, на който той е основен автор.

По думите му, проектът предвижда две групи мерки - едната касае рекламните мрежи в интернет пространството, а другата - така наречените ферми за тролове.

Божанов даде за пример масово използваните реклами за отслабване и всякакви продукти, които използват без съгласието им имената на популярни личности и лекари.

Рекламните мрежи нямат отношение към съдържанието на рекламата и дали тя е подвеждаща или вредна за потребителите, те само разпространяват тази реклама. Ако обаче законът бъде приет, те ще бъдат задължени да идентифицират незаконното съдържание. И ако не го направят, Комисията за защита на потребителите ще може да поиска свалянето на рекламната мрежа.

“Така един новинарски сайт ще е без реклами и това е временна мярка и крайна мярка. С тези реклами обаче освен че се промотират фалшиви продукти, но и се издържат сайтове за фалшиви новини. Така ще разберем кой стои зад тях, тъй като чрез рекламните мрежи ще знаем кой е рекламодателят - на принципа следвай парите, ще видим кой стои зад тези сайтове. Но ще се свалят само рекламите, а не самите новини”, категоричен бе Божанов.

С другата част от законопроекта, засягаща тролските ферми в социалните мрежи, които у нас са главно във Фейсбук, се задължават собствениците на социалните мрежи да предприемат мерки при нарушения, особено по време на предизборна кампания, и да докладват на Централната избирателна комисия. В законопроекта е предвидена и минимално участие на Държавна агенция “Национална сигурност”.

“Единственото правомощие на ДАНС е ако примерно “Мета” не спазва изискването да сезира ЦИК, да ѝ “напише акт”. Това е единствената, административно-санкционна функция на ДАНС”, каза Божанов. Той даде пример как наскоро във Франция са установени 190 свързани помежду си уебсайта, които са координирани от Руската федерация за торпилиране на евроизборите.

“Посланията, които смятаме за грешни, трябва да ги оборваме с нашата комуникация. Но когато искаме да разберем кой стои зад тях, проследяваме рекламата”, заключи народният представител.

Запитан за причините за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, Божанов бе категоричен:

“Режимът на Путин уби Навални. Дали е директно или индиректно, няма значение. Преди да бъде вкаран в затвора, имаше неуспешен опит за убийството му с химическо оръжие. За съжаление този опит е успешен.”

Депутатът обаче е категоричен, че след войната в Украйна и след смъртта на Навални на Запад няма две мнения какво представлява режимът на Путин и че трябва да му се противопоставяме с всички средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика