Борисов зове ПП-ДБ за нови преговори: Или правителство с мандата на ГЕРБ, или нови избори

Йорданка Веселинова 05 май 2023 в 10:18 2367 3

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бойко Борисов с изявление пред медиите днес в сградата на Народното събрание

"С втория мандат правителство не може да има, вероятността е нула", каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Илюзиите на ПП-ДБ се свеждат до това, че ще имат един провален мандат (...) От вчерашните срещи стана ясно, че ПП-ДБ нямат никакъв шанс да направят правителство. Имаме последен шанс да направим правителство, ако те се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране (...) Така че добър ход е, правилен ход е да продължим разговора с тях", добави той.

По думите му и третият мандат за излъчване на редовен кабинет е обречен, като единственият шанс за правителство е с първия мандат на ГЕРБ. Борисов нито потвърди, нито отрече слуховете в парламента, според които президентът Румен Радев още идната седмица ще връчи мандата на номинирания от първата политическа сила кандидат за премиер. Това означава, че ГЕРБ-СДС разполага с броени дни, за да събере подкрепа за правителство.

Разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават в петък сутринта

Борисов заяви, че лидерските срещи с останалите формации - ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН - ще има, но когато имат готовност за тях и имало смисъл от провеждането им.

Бойко Борисов видя три варианта за изхода от ситуацията с кабинета: Избори и катастрофа за България, едно стабилно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ или управление, което трябвало да е за три месеца. По думите му третият вариант, който е въпросното правителство от "лица", трябвало да приеме бюджет и "Крумовите закони" - както нарече законопроектите по ПВУ, изготвени от правосъдния министър Крум Зарков.

"Ако ние не се договорим за стабилно управление, ще сложа мандата на масата и ще кажа: "Ето, празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним за три месеца заедно, или нямаме?" Ако нямаме - след три месеца отиваме на избори."

След това лидерът на ГЕРБ категорично отхвърли идеята за правителство на малцинството, каквото само допреди дни и самият той лансираше. Днес според Борисов такова би било обречено, тъй като партиите нямало да подкрепят такъв кабинет, ако нямат хора в него. Той каза, че лидерите трябва да останат в парламента и в евентуално бъдещо правителство "с лица" не трябвало да са Кирил Петков и Асен Василев.

Бойко Борисов отговори и на Корнелия Нинова, която вчера заяви, че се съмнява, че изобщо ГЕРБ иска правителство и саботира преговорите. "Абсолютно сериозно се отнасяме", каза той.

Рано тази сутрин се проведе поредна среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. От ГЕРБ присъства Десислава Атанасова, а от новата коалиция - Кирил Петков и Николай Денков. Тримата запазиха мълчание и не пожелаха да коментират пред медии. Вчера ПП-ДБ поиска нова среща с партията на Борисов, но този път за управленската програма на ГЕРБ. На такива разговори досега обаче присъстваха редица експерти, а не само председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

05.05 2023 в 12:11

Този човек става все по-неадекватен. Но кой смее да кресне - Царят е гол? Кой от всички царедворци? Нали при него си вадят хляба.

-1650

2

ob1

05.05 2023 в 11:25

Абсолютен кретен е тиквата. Добре, дебелако, отиваш на избори и какво се променя? Пак подменяш гласовете, пак си първи с много малко и пак е същата ситуация. Макаците могат да управляват само с дпс, това е. Щом не искат единственият вариант е да подкрепят каквото им се спусне от ПП-ДБ.
Третият магнит идва, тикво!

14469

1

случайно прочетох

05.05 2023 в 11:02

Е, Лойко не разбра ли, че ако иска правителство с първия мандат, ще е с това на Денков?
 
X

Да помогнем на украинските деца!