Борисов за убийството: Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?

Премиерът използва разкриването на убиеца на Виктория за критики към медиите, "червени и сини политици" и ЕНП

Юлиан Христов 10 октомври 2018 в 09:22 14803 12

Северин Надеждов Красимиров, роден 97 в русе

Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай? Така премиерът Бойко Борисов коментира за първи път жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова и последвалите реакции на български и световни медии, както и на политици в България и извън страната.

Борисов похвали МВР и прокуратурата за свършената работа, но упрекна медиите за натиска, който е бил оказан върху институциите. По думите му - това можело да попречи на разследването.

На извънреден брифинг в сградата на Министерския съвет беше потвърдено, че за убийството е задържан Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 г. в Русе. Ден след убийството той напуснал страната, като е задържан по-късно от германските власти.

След като анонсира, че ще говори след вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът Борисов взе думата и заяви, че е имало огромен натиск към държавните органи, „въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена, въпреки че знаете, че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата от МВР, дори и от мен, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим“.

Премиерът благодари на „трите федерални провинции и техните ръководители“, които са оказали пълно съдействие при задържането на заподозрения. „В реално време той менеше адресите си и на територията на три провинции трябваше да бъде проследен“, каза премиерът като отново натърти на това, че „обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали“.

И допълни:

„Само че българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да се очернят държавата по най-нагъл начин и да се радват България да е в негативните новини“.

Борисов благодари на тези медии, които „коректно заявиха“, че трябва да се изчака с резултатите от разследването. „Както виждате, ние и сега продължаваме, след като бъде разпитан (обвиняемият, бел. ред.) от немски съд, за да бъде екстрадиран и ние надлежно ще предоставим цялата информация, която имаме и ДНК-то по жертвата, Бог да я прости, и по неговите дрехи“, допълни Борисов.

След което обърна внимание на политическия аспект от случая:

„В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. А сини и червени политици ходеха в Брюксел и Щатите – мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?“

Той припомни на медиите, че „като разследващи журналисти“ трябва да са наясно, че след като от самото начало се е знаело, че има ДНК материал, е трябвало да се изчака. „Знаете как се крият извършителите, защото целта на един извършител не е да си оставя слюнките, за да може 100 процента да бъде закован“, обясни Борисов.

След което припомни, че службите са работили, така както „са ни учили не само като правосъдие, а да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът“.

Вместо това европейски политици „ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките“. Борисов се закани да „имаме имаме сериозен разговор в ЕНП като отидем там“. „Но това е политиката“, заключи премиерът, като допълни, че още много неща може да каже, но те „ще минат добрия тон“.

Борисов каза още, че „няма такъв, който да не е даден на МВР и прокуратурата да го разследват“ и правителството не е заслужило „държава така да бъде хулена, докато всички работеха на 1000 процента“.

На колегата Маринов му казах: Няма да се прибираш от Русе, допълни Борисов, след което се върна на случая с „Господари на ефира“, при който беше уволнен репортер.

„Надявам се за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващо престъпление, както имахме наскоро. Защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова тв в Ню Йорк и в последствие се оказа точно обратното. Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, мисля, че е факт“, заключи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

12

Tabadatko

10.10 2018 в 14:24

Defecat. Не аз съм с 10 минуса, а ти с 10 плюса. Слочаенос? Не мисла. Как не те е срам. Национален предател. Ти не си българин. Ти си нещо, което не заслужава достойният труд и постъпки на хората по света. А сега идваш тук и ни надъхваш, да лапнем и ние кукичката на негромотния Бойко и компания. Да я лапнем за някаква глупава политика, добре. Но за това убийство? Нещо, което не пожелавам дори и на майка ти?! :) Не аз съм лошият. Погледнете се в огледалото. Колко сте жалки.

77927

11

El Commandante

10.10 2018 в 14:11

Попа, разбира се е прав....говорим чисто хипотетично, нали...

7568

9

Tabadatko

10.10 2018 в 12:36

Няма да ми викаш трол, глупако. :)

23293

8

Стефан

10.10 2018 в 12:13

И защо смяташ, че няма материал от заподозреният?
Не, всички политици, особено чужденците, просто хленчеха и виеха като тебе, и другите два трола по тоя въпрос. И България да е виновна и калпава за нещо. Все едно за какво.

7568

7

Tabadatko

10.10 2018 в 11:37

Доколкото разбирам, Бойко вече смята, че е младежът е виновен. Пак са правили ДНК анализи, без ДНК на заподозрян. И това с ЕНП беше върхът на цинизма. Всички политици и който още писа, искаха съвестно свършена работа, а не замитане. Ако това е черно петно върху България, то не е виновен някой от тях. Бойко, колко престъпления останаха неразкрити. Убийството на Христов преди 10 месеца, убийството на собственика на Агресия и прочие и прочие. Ако има черно петно върху страната, за него ти носиш персонална отговорност откакто си се наел с много трудната и сложна за тебе работа на народен представител.

11671

6

безпартийна

10.10 2018 в 11:33

О, случва се и в други държави. Защо ли обаче се оказа, че шестимата младежи, изнасили немско момиче, пак се оказаха цигани от България? А Борисов не трябва да се учудва на недоверието нито в България, нито в света към институциите ни. Сам си е виновен. Реформа в МВР няма, реформа на съдебната система няма, има връщане към тоталитаризъм. Между другото, докъде стигна разследването за убийството на бизнесмена Петър Христов? А имаше ли арестувани разследващи журналисти? Е, защо да вярваме?

5923

5

seawarrior

10.10 2018 в 10:47

След 10 години власт, още 5 главен секретар и кмет, е много странно да се учудваш на недоверието, на народа си и на международните институции.

Кой ли е отговорен за това?

Могат да се зададат още десетки въпроси защо това се случи, защо така реагира обществото. Много голяма част от отговорите следва Той да ги дава. Не да пита

17439

3

мнение от IP

10.10 2018 в 10:00

Борисов вместо да се прави на ощипана мома, да напрегне мозъчните си клетки и да си отговори на въпросите:
1. Защо никой не вярва на институциите?
2. Защо всички очакват, че престъпленията се извършват за заглушаване свободата на словото и че някой има силата да го направи безнаказано?
3. Защо и по света мислят по този начин за България? Вярват ли по света, че в България институциите не си затварят очите?
4. Вярват ли, че на този убиец това е първото престъпление?
Мислят ли хората, че в България има повече условия потенциални убийци да се разхождат на свобода?
5. Вярват ли хората, че престъпленията се наказват адекватно?