Борисов за Москва: Това, което трасира Радев, постигнахме и ние - нищо

OFFNews 08 юни 2018 в 12:17 6492 2

"Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво е трасирано, а то не беше трасирано нищо".

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса на депутата от БСП Антон Кутев за това какво е било договорено по време на визитата му в Русия. Това е първото участие на министър-председателя в парламентарен контрол от година насам и продължи около 4 минути. 

"Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от Вас и Вие просто не можете да свикнете с това", отговори на премиера социалистът. Борисов пък обяви, че "ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП, а по-висок рейтинг от този на президента има омбудсманът Мая Манолова".

Кутев се върна и на темата на въпроса - срещата в Москва и какво е било договорено на нея. Социалистът каза още, че след нея обявеното от Министерския съвет се разграничава напълно от казаното от руската страна и Путин.

"Господин Борисов, Вие очевидно не се разбирате с тези хора. Имате съвършено различен начин на комуникация. Трябва да си смените екипа, защото с този няма да се справите", каза депутатът.

Премиерът пък обвини БСП, че използват случая, за да се заяждат с него. "Срещата ни беше 3 часа с преводач. Толкова пък да не съм разбрал какво ми казва Путин. Като дойде в България, ще го помоля да ви обясни на руски, това мога да направя за вас", каза още Борисов и призова социалистите да попитат президента какво е трасирал при срещата си с Путин.

Той обясни, че 13 юни в Белград се събират всички министри заедно с ЕК и ще обсъдят дали "част от газа да се търгува на територията на България", както и дали да идва с директни договори за Унгария.

Преди премиерът да отговори на въпроса на Кутев, в пленарната зала ГЕРБ и БСП излязоха с декларации. Първа беше Корнелия Нинова, която реши да наблегне на това, че Борисов избягва да отговаря на депутатски въпроси. "Не сте идвали в парламента от юли миналата година. Почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да се отчете пред депутатите", каза тя и настоя премиерът да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период.

"Според Вас почти всяка среща по време на Председателството беше историческа. Но само историята ще каже кое е историческо. И има няколко варианта", каза тя. Първият бил историята да реши, че историческа е разходката на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел с Бойко Борисов по Моста на влюбените до НДК. Вторият бил историята да напише, че по време на Българското европредседателство българското правителство и българският парламент са пропилели шанса на страната си. "Аз обаче призовавам историята да напише третото, че правителството и парламента защитиха народа и националния интерес и гарантираха просперитет на България по време на председателството. Това зависи от всички нас", обяви Нинова.

Веднага след нея думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да заяви, че е сигурен - Българското европредседателство ще отчете високи резултати.

Премиерът също не остана длъжен. "Щеше ми се да започна с това, което госпожа Нинова каза - как бихме могли като държава да постигнем повече. Със сигурност може повече. Затова преди време предложихме министърът по европейските  въпроси, на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим. Сега вие ни предлагате същото – да работим заедно. Добре, приемаме го", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови