Борисов влезе в ролята на ''синя каска'' в спора между Макрон и Ердоган

OFFNews 26 октомври 2020 в 17:46 7174 2

Премиерът Бойко Борисов влезе в ролята на умиротворител между президентите на Франция Емануел Макрон и Турция Реджеп Ердоган.

В социалната мрежа фейсбук Борисов обяви, че големите лидери са големи, защото обсъждат големи проблеми и че нужен диалог, а не конфронтация.

Той обяснява, че е разговарял с Емануел Макрон на Европейския съвет, който се проведе на 15 и 16 октомври, преди отношенията между Франция и Турция да се обтегнат до скъсване.  

Ето какво написа Борисов в личния си Facebook профил:

"Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Франция и Emmanuel Macron са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Recep Tayyip Erdoğan. И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните."

Двамата държавни глави влязоха в остър сблъсък по въпроса за исляма, като тласък за скандала даде обезглавяването на учител, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Макрон нарече нападението "ислямистка терористична атака".  

В събота Ердоган нападна френския президент с думите, че "трябва да провери психичното си състояние". Това стана в реч на Ердоган на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието в град Кайсери.

В отговор Елисейският дворец коментира: "Изявленията на президента Ердоган са неприемливи. Крайностите и грубостта не са метод. Настояваме Ердоган да промени курса на политиката си, защото тя е опасна от всяка гледна точка. Ние не влизаме в безполезна полемика и не приемаме обидите".

Последиците от опита на Макрон да защити правото да се показват карикатури на пророка Мохамед са, че няколко арабски страни обявиха бойкот на френските стоки, а Ердоган поиска гражданите на страната му да се присъединят и никога да не посягат към продукти от Франция.

Външното министерство в Париж свърза призивите за бойкот с "радикално малцинство" и ги нарече "неоснователни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

26.10 2020 в 18:30

Вирусът не му е от вчера в главата. Май ще подава документи да замества единия от двамата, ако ги пипне и тях вируса. Расте, не старее но глупее.
 
X

Подкастът на OFFNews