Борисов: Валутният борд трябва да бъде максимално защитен

OFFNews 22 април 2020 в 22:05 10252 2

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, съобщи пресцентърът на кабинета.

Борисов и Лагард приветстваха установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в сила до 31.12.2020 г. или толкова дълго, колкото е необходимо.

“Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, подчерта в разговора българският премиер.

Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Премиерът акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката.

Борисов посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.

Борисов и Лагард обсъдиха и възможностите за справяне с последиците от COVID-19, както и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията. 

Кристин Лагард поздрави премиера за предприетите социално-икономически мерки с цел подпомагане на българския бизнес по време на извънредното положение.

Бойко Борисов заяви пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за периода на кризата под формата на финансови инструменти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.04 2020 в 00:26

Е сега защитен, или отворен?
Батка лЕгни на карантина нешту, а то напрегнА тука мозаците на пичоете.
ЗабъркАх се. Кого да грабим? Бакалниците? Аптеките? Банките? Или просто да бием герберастите?
Дай малко яснота, а то току виж стане беля.

-8703

1

spirit оригиналът

22.04 2020 в 22:54

Абе някакъв корифей,не помня кой от стотиците подмазвачи твърдеше,че срещу всеки лев стои евро и половина.Защо тогава правим този суап,някой лъже май.