Борисов: В живота винаги по 1 см е плюс-минус, не стига (видео)

Едното платно на тунел "Железница" отваря през септември

OFFNews 02 март 2021 в 11:32 6150 0

Снимка Правителствена информационна служба

"В живота винаги по 1 см е плюс-минус, не стига, така че 1 сантиметър бива". Това заключи премиерът Бойко Борисов, докато разглеждаше строителството на тунел "Железница" на магистрала “Струма”. Коментарът на Борисов беше в отговор на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че и в двете тръби на тунела има по един см отклонение. Посещението му бе предавано в няколко живи излъчвания във фейсбук.

В кадър попадна и Севделина Арнаудова, която официално напусна пиарския си пост в правителството на Борисов. Там беше и финансовият министър Кирил Ананиев. 

"Огромно съоръжение. Ще има хеликоптерна площадка. Ей, така обичам - това беше, като дойдохме в планината. Сега гледаш тунелите, мостовете и после викат "ама защо и как". Нали внимавате вече, че един път видях иконите да са вградени в тунелите, дано повече нямаме такива инциденти. Нали сме се погрижили за хората, които паднаха от скелето. Грижете се, докато се върнат на работа. Човещина трябва", заръча министър-председателят.

"Магистралата е високо в планината, 90 метра денивелация. 4 км към Симитли е готова, но ще пуснем, когато и тръбата. Отдолу се пада и хеликоптерната площадка. Старият път Е-79 е под нас. Колко насип, колко нещо е изрязано, извадено, наслагано, за да може да стане равно. Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали. Те и затова не са правени, защото не са желали. Огромно съоръжение", коментира премиерът.

Борисов разказа, че тунелът е трябвало да бъде готов за олимпиадата в Гърция през 2004 г.

“Колко години са назад, нека хората да си правят изводи. По-интересното е какво се случва сега от Симитли нататък. Едната лента от Симитли минава вляво и се качва в планината, правим я нея, и веднага се връщаме на старото трасе, където разширяваме Кресна. Това май месец. Това е коридор юг-север. От топлите пристанища на Гърция през България за Румъния. Оттук направо излизат нагоре през Дунав мост-2. Затова е толкова важна и връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин", коментира премиерът.

Той определи съоръжението като уникално.

"Трябва да заделим пари, за да направим и другите големи тунели в България така. Впечатляващо, работа, работа, на строители, инженери, проектанти", коментира още премиерът.

Борисов разговаря и със строителите на обекта. Той попитa eдин oт рaбoтницитe oт кoй крaй нa Бългaрия e рoдoм. "Oт Вeлингрaдcкия крaй, Cвeтa Пeткa. Ти нaпрaви вcичкo тaм oкoлo Cвeтa Пeткa, нo в Cвeтa Пeткa нищo нe се нaпрaви. И тaм мнoгo тe пoдкрeпямe, aмa...", cпoдeли cтрoитeлят.

"Eми 'щoтo кмeтът нe ce e oбaдѝл. E, oбaдѝ му ce нa кмeтa, eй гo Aнaниeв (визирaйки финaнcoвия миниcтър)...", грубo oтвърнa Бoриcoв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !