Борисов: Така ли е, Терзийски? Вътрешният министър: Тъй вярно, г-н премиер

Премиерът разкритикува президент, опозиция и обяви, че бюджетът е следизборен. Ще се изпълнява от ГЕРБ, "ако е рекъл Господ и народът"

OFFNews 28 октомври 2020 в 16:23 24245 20

С леко измъчен вид и в домашна обстановка премиерът Бойко Борисов представи размислите си за бюджета, опозицията, правителството, президента и други злободневни теми във фейсбук изявление.

В началото от него се създава впечатление, че е монолог, но по-късно се разбира, че на линия са и министри, които отговарят на възникналите в хода на размислите въпроси. 

От думите на премиера се разбира, че шефът на РЗИ Данчо Пенчев си отива заради карантината на президента, а не по лични мотиви. Борисов напада президента, че не спазва карантината и се прави на извънземен. Опозицията става обект на обстрел заради оставеното наследство. А бюджетът е направен така, че да се изпълнява от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти след изборите през март, "ако е рекъл Господ и народът".

Ето цялото изявление на премиера:

Бойко Борисов: Спазвайте карантината, защото ви следят, а ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби да му дават само един ден карантина, сякаш е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ. (Здравният министър д-р Костадин Ангелов твърди противоположното - че шефът на РЗИ си отишъл по лични причини и това няма нищо общо с ненавреме свалената карантина от премиера - твърдението му вижте ТУК) Не можеш да делиш хората на... Очаквам след като ВВС пламна и целия команден състав е по болниците, сега и Сухопътните войски да бъдат приземени с тея глупости, които правим.

Но това е разликата между Европа и България. Законът е само за тези, които не харесваш. А иначе закона може да си го погазваш, когато искаш от високата позиция. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи. С тези, които се имат за недосегаеми. Тези, които се имат, че могат да правят всичко, без да им се намери отговорност. 

За всеки човек, нарушил карантината в България, му се прави топ съдебно производство от Терзийски. Така ли е, Терзийски. 

Христо Терзийски, министър на МВР: Тъй вярно, г-н премиер. В момента имаме 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина на територията на цялата страна.  

ББ: Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички правила. (Правосъдният министър Десислава - бел.ред.) Ахладова, това трябва да се включи в доклада!

Красимир Каракачавов, министър на отбраната: Не мога да забраня на държавния глава да посещава гарнизони. 

ББ: Еми, тогава Краси Мутафчийски да не ми иска доброволци. Щото цялото ВВС е във Военна болница. 

Красимир Каракачанов: Как да го изгониш. 

ББ: Има РЗИ за това.

Кр.К.: Ние с теб, като бяхме под карантина, ходихме ли някъде. Не ходихме. .... (не се чува)

ББ: Да, но говори за върховенство на закона. Ето това е върховенството на закона. Законът е казал това и ние с тебе (Красимир Каракачанов) го спазваме. 

Кр. К.: Е, така е. А законът е мъдър.10 дена не съм излизал. 

ББ: Както виждаш, и аз от петък. Първа точка и с това може би трябваше да почна. Кой ще изпълнява следващия бюджет. Ще го изпълняваме пак ние. Ще го изпълняваме пак ние и затова си изпълняваме разчетите до март, за да можеме да си ползваме парите, които сме си осигурили ние със строгата дисциплина, за да можеме да управляваме пълен мандат. Ако народът ни даде да сме първа политическа сила, и ГЕРБ управлява отново заедно с колегите Обединени патриоти. Ние ще сме тези, които ще изпълняваме и ще продължим да изпълняваме... Затова в разчетите съм казал при вариант първи - ние сме следващото правителство, продължаваме да изпълняваме всичките тея мерки, докато има пандемия. По 50 лв. на пенсионер. На първа линия всички, които са... Толкоз.

Ние не правиме предизборни бюджети. Това е следизборен бюджет, да може да има хора, които да продължат да работят и живеят в България. Само допреди месеци, помните май и юни, ни обясняваха защо не даваме грантове, защо не даваме пари на хората. Защо? Защо? Защо? Сега, когато вашите екипи, от които съм изключително доволен, изработиха програми, намериха средства през европейските, през вътрешни бюджетни компенсаторни механизми, и навсякъде, включително и с данъчни отстъпки... Във всички системи сложихме повече пари, за да може да преодолеем тая ужасяваща пандемия. И виждате как светът отново замира. И за мое най-голямо съжаление, но съвестта ми е чиста. На три съвета в Брюксел съм се молил като малко дете, и пред медиите включително, да се подготвиме за днешния ден. За декември. Все едно глас в пустиня. И сега, като гледам какво става във Франция, в Белгия, в ... Просто икономиката заминава. Тея 750 млрд., които още не сме започнали процедура да се вземат, за Фонда за подпомагане. Те вече са стотинки. Виждате социалното напрежение, което възниква в големите държави  - в Испания, във Франция, навсякъде. 

И само да напомня, че те предизборно веднъж 280 млн. дадоха на полицаите, без никаква финансова обосновка. Станишев си тръгна и вдигна пенсиите, три дена преди да напусне. Ние изпълнявахме всичко. Кое ми тежеше от наследството на БСП и ДПС, г-жа Нинова и г-н Радев? Това, че ми оставихте дълговете от КТБ - 4 700 000. Че ми оставихте дълговете от "Белене". Платихме кеш 1 300 000. Че не изплащахте задълженията по централите американските и 1 200 000 платихме за тях. 6 700 000 лв. стартира това правителство на минус. С кои очи излизате да ме питате, че ми е предизборен бюджетът. Че даваме на учителите, на университетите, на високите технологии, на здравето, на отбраната, на вътрешните работи, на социалните служби. Подпомагаме социално слабите, бедните, в енергийната сфера, в икономиката, в индустрията.

Цел, посоки. Ясно. Доходите на хората. И колко пари в БАН отидоха, в университетите, и за заплати, и за технология, за иновации, да имаме супер компютри. Даже и честно да ви кажа накрая се научихме да правим бюджети с цел, и политики. Така че... Кой ще е премиер, кой ще управлява знае Господ и българският народ. Който си изберат, това е демокрацията, той ще носи отговорност. И ние така сме направили бюджета, че да можеме да си го изпълниме и следващата година. И вие да продължите да го изпълнявате. Ако народът иска друг...

Аз щях да съм много по-впечатлен от държавния глава... Вчера да беше казал: "Ами защо полицаите искат повече от 10% увеличение", или "защо още пари искат толкова сектори", "ми това не е ли разхищение". Що не каза: "Аз съм против протестите, които искат пари", или защо кметовете искат още пари, или който иска - медицинските сестри. Нали, там не се бърка. Говори само общо. Така е лесно. Ние и за хората с увреждания сме отделили колко повече от  миналогодишния бюджет? Би ли казала. 

Деница Сачева, социален министър: Отделили сме 214 млн. спрямо 92 млн. миналата година. 

ББ: Същите тези хора само преди няколко месеца обясняваха, че когато аз казах, че трябва да стискаме и да пазиме мазнинката... Помните ли ми думите? Защото ще дойдат още по-тежки времена. Това вече са не най-тежките, но тежки времена. Те какво ми викаха? Давай грантове. Давай, разпръсквай пари навсякъде. Бедни са хората. Сега, когато даваме на пенсионерите, даваме на бедните, даваме по всички сектори, викат "Що давате". 

Понеже с цялото си уважение към младите и хората, които със сигурност не ни харесват, ние не харесваме тях, иначе щяхме да сме една партия. Едно време имаше БКП и един Отечествен фронт. Толкоз. Сега много партии, защото хората са по-умни, по-интелигентни, могат да намират това, което им е най-интересно, или което да ги представлява. Затова са повече партиите. Едни харесват нас, други харесват други. И накрая демокрацията казва как се прави правителство.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

20

Новак

31.10 2020 в 03:05

И изводът от всичко това е, че не трябва да пипаме Борисов ли?
Понякога не знаеш кой може да свърши работата. Със сигурност няма да са Слави, Мая или Цвък, но понякога човешкото общество действа като пчелния кошер - като види зор и си произведе сам пчела-майка. Даже мисля, че точно присъствието на Боко генерира появата и донякъде успеха в политиката на такива като гореизброените. Тиквата толкова сваля нивото, че всеки тъпанар се чувства длъжен и способен да се пробва. И понякога успява.

Не бях видял един твой пост за короната - не е толкова страшно, но трябва да се внимава. Много често с леки симптоми виръсът се влачи дълго - аз самия изкарах две карантини в резултат на положителни тестове. Спокойствие и търпение! Ще мине.

1894

19

Sashkavas

30.10 2020 в 15:39

продължение от по долу:

По принцип си прав, че умните и младите трябва да се мотивират и мисля, че това беше идеята на Саша Безуханова, която направи move.bg точно с тази, цел. Много умни и кадърни хора се завъртяха там (и някои още са там) с идеята, че някои от могат да направят нещо в политиката, като имат подкрепата на цялото комюнити. За съжаление това не доведе до нов политически проект, което е много жалко, защото нито Мая, нито Слави или ДБ, предлагат или могат да предложат някаква алтернатива. Сдружение между тях ще е толкова добро колкото the weakest link. Костов навремето като направи СДС партия, нагледно демонстрира какво се случва с малките играчи в такова сдружение. Както видя всякакви опити след това също не бяха блестящ успех.

Така, че да прав си, трябва да се мотивират умни и можещи хора да влязат в политиката и да поемат управлението, но това отнема време и няма да стане от днес за утре, нито пък до следващите избори и ще има голяма съпротива за това.

1894

18

Sashkavas

30.10 2020 в 15:24

Келнер е собственик на БТВ от скоро, но да съгласен съм че хората трябва да четат различни източници и да си правят изводите сами. Просто ти се опита за се заядеш и ти влезнах в стила :-)

Умен, честен и образован, рядко върви с политика - бях ти пратил един разказ на Марк Твен (как щях да стана губернатор), които прекрасно илюстрира какво става когато това се случи. Както добре знаеш това не е проблем само в БГ. Идеята с юпитата на царя прекрасно илюстрира какво става с тях – едните бързо им харесва да са до кацата а другите като разберяха за какво става и дим да ги няма ????

А кой предлагаш да ни „оправи“ , някой богослов, строителен работник, писател и “политик” като тази светла личност: http://old.segabg.com/article.php?issueid=3019§ionid=20&id=0004902, който в случая дори ползва фамилията на мама (видна комунистка и активистка) и е пропуснал да спомене че е учил право, защото нито ден трудов стаж като адвокат. Този, човек ли мислиш, че ще събере умни и можещи хора около себе си ?

20696

17

Новак

29.10 2020 в 21:06

Собственик на БТВ е Петер Келнер.
Казвам “само” - интелигентни хора сме и трябва да сме в състояние да приемаме информация от много източници и да филтрираме шлаката.
Ако се върнем назад във времето, за хора като киряк Стефчов никак не е имало алтернатива на властта на султана. И така са говорили.
Само не ми казвай, че в България в началото на 21 век, при толкова хора учили в реномирани университети , работили в световни компании няма алтернатива на застаряващ, полуграмотен пожарникар или пък на тъпа пу..ка, проектант на кофи или пък на юристконсулт от някаква Русенска фирма или пък на GP от Смолян или пък на Барни Ръбъл.
Но кадърните хора трябва да бъдат мотивирани да се ангажират с тази работа, а това няма да стане когато няма елементарна законност и някакъв базов морал. Един човек или партия може и да не могат да го направят, но едно обединение може да го направи стига тези начело (които и да са) усещат че зад тях има мислещи хора, а не зомбирани роби.

1894

16

Sashkavas

29.10 2020 в 10:00

Новак, ако ще си говорим на жаргон, гледаме Божков ТВ и следим репортажите на кака Канна за протестите по света и у нас. Четем Дневник и информиран.нет така че имаме идеалната картина за протеста, но пак тя не е особено красива и ти обясних защо. Според теб протеста не е успял заради стаден мазохизма а аз ти казах че истината може да е друга.

Не ти дадох пример с ковид а с чума и холера, защото там нещата са доста по ясни и брутални и ковид в сравнение с тях е детска играчка.

За алтернатива - ако виждаш такава ми кажи, защото много хора не я виждат, нито в ДБ, нито в Мая, нито в Слави независимо от усилията за феислифт и тунинговане и продуктово позициониране от псевдо “социолози”.

И последно достоен идеалист който се хвърля с главата напред без ясен план, често пъти става жертва и помага да се постигне нещо много различно от неговия идеал. Примери колкото щеш

20696

15

Новак

29.10 2020 в 09:26

Ако гледаме само СКАТ, Канал 3 и Нова, сигурно протестът изглежда така. Ако следим Севда ТВ сигурно изборът е между чума и холера - нормално е този, който е на власт да набива, че няма алтернатива.
Само че тук въпросът е по-скоро за достойнството и свободата.
По аналогия с короната : Не всеки с антитела има имунитет - най-малкото бързо се губи. Тогава остава лъжливото усещане, че си на сигурната страна и вероятността да се заразиш е по-голяма. Това, че тези вече си ги знаем се върти в обществото от 89-та насам. То затова и БКП си остана на власт през всичките години - под различни имена, но с еднакъв манталитет. Тях си ги знаем от 1923 година насам - би трябвало да сме изградили непробиваем имунитет.

1894

14

Sashkavas

29.10 2020 в 08:16

Order, защото втория мъж на първата дама иска точно това, да се искара мъченик с надеждата да се вдигне бойния дух и да се добере до служебно правителство или поне до втори мандат. Най-добре е да го оставят да продължава да твори гаф, след гаф, че повече хора да разберат що за самолетче е

1894

13

Sashkavas

29.10 2020 в 08:10

A може би избора който ни се предлага като алтернатива на ГЕРБ е като избора между чума и холера (както сполучливо беше казано за изборите в САЩ пред 2016). С едната сме живяли и оцеляли 11 години и почваме да изграждаме анти -тела, докато другата тепърва ще ни тръшне и ще ни разкаже играта.

С което искам просто да кажа, че истинска алтернатива няма, нито програми и идей и партии които да могат, да искат и да знаят как да ги реализират. Програми се правят с акъл а не с омраза и повсеместно леене на помия.

А за протеста - няма проблем някой да си устоява правата, но да не нарушава моите и да ми обяснява как аз съм тъп и е за мое добро, същия този обаче много добре си знае правата и иска всички да му го спазват. Тук не познахте, и загубихте много хора. Омразата, гаменското поведение, и селско тарикатеене (знам, че не е от всички, но ясно се виждаше) беше другото което отблъсна много хора. И последно законност се защитава с законни и демократични средства - Ганди.

20696

12

Новак

29.10 2020 в 07:18

Е, значи нещо не ни е наред щом сме съгласни един циркаджия да ни управлява и краде толкова години. Та даже има още хора, които са му фенове. Това си е някакъв стаден мазохизъм. Изобщо имаме някакъв уклон да сме стадо - затова сигурно сега повече се използва термина “стаден имунитет”, а не “обществен” или “колективен” или “популационен” , каквато е официалната терминология.
Стаден инстинкт е и реакцията против протестите - как някой ще се дели от стадото и ще си отстоява правата?
Ако нямаше стадната примиреност щеше ли безропотно да градим комунизъм 45 години?
Затова и винаги търсим някакъв “овчар” да ни води - преди беше бай Тошо, след това пробвахме с Царя та да си натресем от простите най-простия. И така 10 години, а както я кара може и до 30 да ги докара.

705

11

order

29.10 2020 в 05:01

И ако има законно право, за което не вярвам, защо не накажете Президента за евентуалното прегрешение, какво ви пречи, цялата власт и държавна машина е във вашите ръце и казано народно и ножа и хляба са във вас!!!! Щом не го правите значи Президента не е виновен и бай ТУЛУП си шляпа дежурното ШМЕНТИ КАПЕЛИ..... Да не забравяме, че Тиквуций е СЪДЕБНО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ!!!!!