Борисов свика извънредно заседание на МС след питане на Корнелия Нинова

На Сидеров обясни, че няма намерение да прекрати договора за военно сътрудничество със САЩ

Нели Чолашка Последна промяна на 28 ноември 2014 в 12:06 1789 8

Бойко Борисов на парламентарен контрол.

Понеделник свиквам извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще дам срокове за мерки срещу нови наводнения.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Корнелия Нинова от БСП. Нейният въпрос беше за политиката на правителството за превенция и предотвратяване на наводненията.

"Нямаме и ден за забавяне", обяви Борисов след следните данни, които изчете социалистката:

"212 държавни язовира имаме, 2183 общински, 26 броя частни частни язовири. 268 язовира са с неизяснена собственост, 268 бомби цъкат на територията на страната.

По-шокиращо е, че задължението на собствениците на язовири е да предприемат действия за обследване на техническото им състояние и привеждането им в изправно техническо и експлоатационно състояние. 

Това означава, че на 268 неизвестни собственици възлагаме да се грижат за своите обекти, а как ще ги контролираме, като не ги знаем кои са.

От проверени 655 язовири 77 са в пред аварийно състояние и те трябва да бъдат премахнати до края на 2014 г. 

77 бомби цъкат на територията на страната, иде зима, а след това топене на снеговете и пролетните наводнения. Не дай Боже! Ние трябва да направим необходимото това да го избегнем.

Има само 6 случая на потърсена административна отговорност - 6 акта за премахване на язовири и 6-те неизпълнени, и никой не е наказан. Няма повдигнато обвинение, да не говорим за присъда.

Дано да съм Ви убедила, че въпросът е важен, че касае цялата страна, че няма политически цвят и всички вкупом сме длъжни да го решим".

Преди това Бойко Борисов уведоми Волен Сидеров, че няма намерение да започне процедура по прекратяване на междуправителственото споразумение между САЩ и България областта на отбраната, подписано през 2006 г., което е със срок на действие 10 години. 

Борисов коригира лидера на "Атака", че не става въпрос за договор със САЩ за разполагане на американски бази.

Сидеров пък предупреди, че е започнал събиране на подписи за прекратяване на това споразумение, което било известно в обществото като американските бази в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2014 в 17:12

до spirit :
"25 години ... Добре, всичко стана както искахте."

Ти в коя държава живееш ? кое от всичко това е станало би ли ми обяснил ?
Защото това което стана последните 25г е, че другарите ти /всичките рубладжии, между впрочем / , които държаха цялата държава преди това "от името на народа" сега просто си държат отново, само че от свое име ..
И всичко това стана възможно защото през 89г ние хората които искахме да променим това бяхме достатъчно глупави и нерешителни да изпратим цялата червена клика, в Белене, там където те пращаха хората които се осмеляваха да са несъгласни с тях.

28.11 2014 в 15:19

Балкански, надали мирише добре когато си до раменете в нечий задник, не ти завиждам.

28.11 2014 в 14:57

25 години ревахте за по-малко държава – била лош стопанин и всичко трябвало да се приватизира. Никакви държавни регулации – частната инициатива трябвало да се вихри свободно. Камък върху камък не трябвало да остане от прогнилата държавна собственост, преди да започне градежът на новото. Свободната търговия и келепирът били майката и бащата на благия живот. Всеки трябвало най-напред да оправи себе си, пък после да оправя другите. Пазарът трябвало да е над всичко. Да живеел (как му казвахте, една сложна дума) – неолиберализма… Свободата на инвестициите и износана капитали били двете перли в короната на демокрацията… Добре, всичко стана както искахте. А сега какво – пак ревете!

28.11 2014 в 14:54

Според бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк, американски военни бази на българска територия могат да привлекат терористични атаки, да причинят екологични проблеми и да предизвикат насилие и бунтове сред местното население. Според него, както и според някои български граждани, за България е унизително да има чужди военни бази на нейна територия. В грамата са отбелязани най-важните въпроси за САЩ, по които преговарящият екип не е “отстъпил зад червената линия”.

Посланик Байърли дава следната интерпретация на текстовете:

IV. Използване на съоръженията и терените:
Този член отбелязяа, че военни действия ще се предприемат “с консултации и разбиране за гледната точка на двете страни” Този член не задължава САЩ за предварителни консултации и не дава на българите право на вето върху действията на САЩ - анализира Байърли.

V. Разполагане на съоръжения за отбрана, снабдяване и техника:
Българите са искали изрично да се спомене неразполагането на ядрени оръжия в текста на споразумението, но са се съгласили на размяна на писма за уреждане на въпроса в духа на споразумението НАТО-Русия.

IX. Придвижването на самолети, кораби и сухопътни превозни средства:
Самолетите и корабите на САЩ не са задължени да плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища.

X. Наказателната юрисдикция:
България се съгласява да отстъпи от основното си право да упражнява юрисдикция върху членове на US силите, извършили престъпления, които не произлизат от официалните им задължения, но си запазва правото да поиска неприлагане на тази клауза в случаи от особено значение за правителството.

XXXII. Трудови взаимоотношения:
българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните правила на САЩ. Текстът на споразумението на български може да бъде видян в сайта на в-к "Сега".

"Дори нацистите са си плащали при разполагането на германски военни сили в държавата ни.

В случая САЩ не само не плаща нищо, тоест ние сме им предоставили територията си абсолютно безвъзмездно и то не, за да орат ниви, а за да разположат военни бази, но и договаря с българската държава скандални правила за престоя им у нас от рода да се откажем от юридическото си право да търсим отговорност над американски военен в случай, че той извърши престъпление у нас. Тоест – тези военни могат да си правят каквото си искат, защото са американски военни са тук с имунитет, който ги поставя над закона

28.11 2014 в 14:31

Какво се е разквичала руската свиня Сидероглу?

28.11 2014 в 14:26

сидер ага пак започна с полюцийте.

28.11 2014 в 14:05

Браво на Волен!

28.11 2014 в 12:11

Волене, путин да го духа!

Д`ейба мама ви продажна, д`ейба !