Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Борисов ще се обяснява в парламента за тол системата и винетките

Георги А. Ангелов Последна промяна на 26 февруари 2020 в 10:07 1611 2

Парламентът привика министър-председателя Бойко Борисов утре за да го изслуша за тол системата. Предложението за изслушването е на БСП. 

Първоначално предложението, представено от Георги Свиленски, бе отхвърлено, но след прегласуване бе прието. ГЕРБ пък предложиха да бъдат изслушани в парламента и министър Петя Аврамова и проф. Олег Асенов от АПИ пак за тол системата, което също бе прието. 

Свиленски мотивира предложението си с напрежението в населените места около София заради винетките. "За съжаление и до ден днешен нито решението на Министерски съвет, подписано от г-н Борисов, е отменено, нито е актуализирано с изваждане на съответните участъци. Лъжата, която беше казана през яуари миналата година продължава да действа. Хората не знаят какво да правят освен да следят по телевизията някои от управляващите да излезе и да обясни", каза Свиленски.

Преди седмица протестиращи от Нови Искър блокираха Околовръстния път на София, тъй като се оказа, че ще им нужда винетка, за да стигат до София. В тази ситуация се оказаха и други села и градове около столицата, тъй като пътищата до София попаднаха в списъка с пътищата за които се изисква винетка, който е приет от Министерски съвет.

Тогава Бойко Борисов заповяда на шефа на АПИ Георги Терзийски: "Във всеки център на населеното место отиваш лично и заставаш на площада и като едно време, тея глашатаите, викаш: "Няма да има винетки, няма да има винетки. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава".

Свиленски предложи премиерът да дойде в пленарна зала и да обясни на и на българските превозвачи по какви правила, какви критерии и какво и как трябва да плащат. "От вчера става ясно, че и даже тези устройства, които трябва превозвачите да ползват ги няма и ще трябва да попълват пътни карти", каза Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови