Борисов се хвали с дефицита на България, било потвърждение, че ще изправи държавата след кризата

OFFNews 05 ноември 2020 в 14:48 3444 1

"България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, която представи днес еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Според данните БВП на България ще се свие с 5,1% тази година, но ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 3,7% през 2022 г. Това е поредното потвърждение на думите ми от вчера, че ще изправя държавата след кризата".

Това написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук" страницата си. 

По-рано днес Европейската комисия публикува есенните си икономически прогнози за страните членки. Според нея брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 5,1 на сто през 2020 година, но ще нарасне с 2,6 на сто през 2021 година и с 3,7 на сто през 2022 година. Очаква се дефицитът през тази и следващата година да достигне - 3% от БВП. 

Българската икономика започна да се възстановява след резкия спад през второто тримесечие и се очаква да продължи да нараства, посочват от ЕК. 

Преди дни Борисов написа, че правителството трябва да е като юмрук заедно с народа и добави, че "сега е най-трудно да се управлява и най-лесно да се откажем".  

"Но ние трябва да оправдаем доверието на хората. Те ни повярваха, още сме първа политическа сила. Народът осъзна какъв преврат ни се готвеше и какви са целите му: да няма бюджет, държавата да фалира и да няма правителство. Не им се получи на нашите опоненти. Няма да подадем оставка и ще изведем държавата от кризата. На работно онлайн съвещание разпоредих на министрите да са непрекъснато на първа линия, до хората, да обезпечат дейността на всички работещи. Само така икономиката ще продължи да работи и ще има средства за мерките. Държавата трябва да върви и да не затваря. Начинът за това е един - маски и дистанция. Докато не се намери лекарство, трябва да сме гъвкави и отговорни. Аз съм убеден, че до март-април ваксина ще има. Дотогава всеки министър неотлъчно до сектора си, а най-добрите лекари пред болниците. Да помагат, да успокояват, да лекуват. Дойде времето да изведем държавата от този безпрецедентно тежък момент. И ще го направим! След това нека народът да реши кой да управлява. Ние ще подсигурим не само гражданите и бизнеса, но и наследниците ни във властта", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!