Борисов: Само мигрантите могат да потопят Балканите

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2018 в 13:50 5643 2

Няма по-добро място от Европейския съюз и нашите срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Белград след края на Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Бойко Борисов подчерта, че четирите държави имат огромен потенциал за развитие - и като население, и като брутен вътрешен продукт, затова не трябва да бъдат подценявани.

Премиерът Борисов посочи всички инфраструктурни проекти, по които се работи активно в региона.

„Магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната ни отсечка до сръбската граница, жп линиите са 10 пъти по-бързи и електрифицирани", заяви българският министър-председател. Той добави, че тунелът на Шипка ще бъде готов до август и изрази надежда да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния.

Премиерът Бойко Борисов се спря и върху предизвикателствата пред Европа, свързани с миграцията. „Ако нещо може да потопи Балканите, то това е този въпрос. България се справя прекрасно. Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно. Надявам се през следващите 6 месеца Румъния да държи тази тема и да я приключи“, заяви министър-председателят. Той очерта огромния потенциал, който притежават четирите държави, а те биха приели всеки, работещ за по-добро европейско бъдеще.

„Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи“, заяви Борисов. Той подчерта още, че по отношение на енергийните проекти продължаваме да работим активно и също трябва да бъдем един отбор. 

Сръбският президент Александър Вучич благодари на Бойко Борисов и неговия екип, че "инвестираха изключително много усилия за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани". Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той подробно се спря върху инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

„Бихме желали да имаме по-добра свързаност между нашите държави и да имаме много повече контакти с приятелските ни страни“, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Тя посочи, че с премиера Бойко Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

„Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Той подчерта, че се съсредоточаваме върху икономическия ни просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. „Българското председателство даде възможност отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 г.“, завърши Ципрас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8594

2

gadeff

22.12 2018 в 20:03

само 2-3 моста?? От Долно до Горно Уйно. М'да, имаме вопиюща нужда.

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

22.12 2018 в 15:27

За Балканите - не знам.. Ама тя България са топи заради ПЪРВОТО МЯСТО В КЛАСАЦИЯТА НА ООН за 2018-та - ЗА НАЙ-БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩАТА ДЪРЖАВА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА...
Ама Баци с тоз велик успех що тъй не иска да са пофали?