Борисов с Путин и Ердоган в Истанбул

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2020 в 14:34 3579 3

Снимка Фейсбук

Поздравих президентите Путин, Ердоган и Вучич преди началото на церемонията по официалното откриването на газопровода „Турски поток“, съобщи премиерът Бойко Борисов на страницата си във фейсбук. 

Той пристигна в Истанбул, където ще присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток". В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Акцент в предстоящия разговор на премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде развитието на двустранните отношения въз основа на общоприетите принципи на добросъседството, равнопоставеност и взаимна изгода.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор. Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество. В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан", който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток".

Проектът „Турски поток" свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток" е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6233

3

Чочко Пипков

08.01 2020 в 19:58

Сигурно си прав. Бойко е жалък на всеки терен който стъпва и няма две мнения. Ние лайна ядем за закуска, на сърбите им пожелавам целодневно, а държавата им все намалява и комплексите растат... Говорим за политическата "класа". Иначе тези четири тении дето бяха събрани на видеото освен да смучат и да искат да се връщаме векове назад в разбиранията и интересите си, полезно няма да свършат.

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

08.01 2020 в 19:18

https://www.facebook.com/142264952549709/photos/a.154091801367024/2491309990978515/?type=3&theater

Казва много..

Та Чочко, ти зае.. сърбите.. Те няма да ядат лай.. НИЙ ша ги я...
Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия си изиграха добре картите със загубите от спирането на Южен поток. С МЕРКЕЛ при това.. Пък и Германия вече пусна газ по продължението на СП 2 - тръбата Eugal.. Тя вече е действаща..
Въпросът е тръбата в Сърбия - почната да се строи от унгарската граница, дали ще стигне до Калотина или до хранилището в Ниш..
И знайш ли Чочко.. Булгаргаз, Булгартарансгаз, че и България имат заявени НУЛА куб.м. газ за газ към Европата. На 100% тръбата в Сърбия е запушена от Газпром..
А сега си прочети сам как Литва спасява терминала си в Клайпеда. С руски втечнен газ.. Отказвайки се от дългосрочния си договор с норвежците.. Щото двата най-големи консуматора - държавната енергокомпания Lietuvos energijos tiekimas и химкомбинат Achema, сключват директи договори с руснаците..

6233

1

Чочко Пипков

08.01 2020 в 14:48

Вучич и сърбите да ядат лайна, докога ще им търпим наглостта на тия руски псевдо империалистични подлоги?