Борисов: Росенец е сценарий с артисти. НСО трябва да пази само тримата първи

Премиерът обвини президента, че помага за разрастване на епидемията от COVID-19 със снощния протест

Ирина Евгениева, Мая Младенова 10 юли 2020 в 08:46 17481 12

Министър-председателят Бойко Борисов даде извънреден брифинг в Министерския съвет тази сутрин след снощния протест пред президентството. Искам да поразмишлявам на глас, каза Борисов, добавяйки, че има честта да е приятел на Камен Донев и харесва неговите монолози.

Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски от Националната служба за охрана /НСО/ ще бъде снета, убеден съм в това, каза премиерът. Ние предлагаме НСО да пази само президента, премиера и председателя на парламента. Други застрашени, ако е необходимо, ще се пазят от службите на МВР, посочи Борисов.

Президентът еднолично ръководи Националната служба за охрана (НСО), защо Христо Иванов ще ме държи мен отговорен, попита министър-председателят по повод зрелищната акция в летните сараи на Ахмед Доган на Росенец.

Борисов се усъмни в ролята на НСО в показната акция:

"Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, шеф на партия и всички го познават - дебаркира, видно с провокативна цел, като Христо Ботев на Козлодуй. Носи знаме. Сабя не видях да носи. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня - всяка партия използва ситуацията по начин, който намери за добре за нея, политически. Отива там със своята цел! Да кажем, че е най-добронамерена. Как бива посрещат? Събитието е на 200-300 м от имота, в който предполага, че е ВИП-ът, който пазят охранителите. Там се очаква, че е. Не е отзад, на пешкир легнал, пече се или плажува. Няма го! Сиреч, нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители! Томислав сега ми го показа и аз просто виждам артисти! Един леко върви, носи знаме, а другият го бута-бута-бута до водата, докато джапне и си го пуска да излезе обратно. Не мога да разбера защо трябваше да джапне във водата водата - ако ще го давиш, го дави, ако ще го качваш в лодката, го качвай... Това което, е върха на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са - президентът Радев ще ни каже - взема и хвърля знамето. Като през цялото време вижда, че ги снимат!"

Когато има сценарий, има и сценаристи и те вчера се показаха снощи, заяви премиерът. Според него протестът е дирижиран от президента Радев. Сценарият му, по думите е, да се очерни ДПС и скандалът да се припише на него. Но виновни, по думите му, били не ДПС, а гардовете, поругали българското знаме.

Брифингът идва след вчерашния мащабен протест, започнал под прозорците на президентството. Протестът събра представители и симпатизанти на политически сили от целия спектър, както и граждани. Министър-председателят бил учуден, че лидерът на "Да, България" (Демократична България) е бил на протеста пред президентството. "Те го изкъпаха, той отива да ги подкрепя, коментира Борисов.

Според Борисов протестиращите не са спазили препоръките и мерките на НОЩ срещу коронавируса. "Що да унищожавам дискотеките (с мерки - б.р.), като най-висшият орган (президентът - б.р.) прави това", попита Борисов имайки предвид протеста. Той добави, че Румен Радев е виновен за разрастването на епидемията, защото на снощния протест имало повече хора отколкото на последния голям футболен мач:

„Щабът ме чака горе и аз се карам с тях. Вчера настоявахте, спряхме баровете, дискотеките и нощните клубове. Считате, че там има риск. Дадоха ми пример Пловдив, там певица била болна. Каква е разликата между една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев? Изцяло продиктувано то него, разбора се. Ако си мислите, че е спонтанно, това е абсурд. Виждайки само партийни вождове с техните хора. 3-4-5 хиляди – колкото повече са били, толкова по-тежко трябва да им е наказанието. Мене как дойдоха и ме глобиха за това, че съм се навел да целуна иконата в Рилския манастир?“

Много от протестиращите лидери снощи са били и в летните, и в зимните сараи. Аз не съм бил, заяви още Борисов.

За Алепу много ясно се произнесох, че може да бъде само къщичка за птици - така Борисов коментира друг скандален строеж край бреговата ивица на Южното Черноморие.

Цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. След това, като седнеш да ядеш, боли, каза още министър-председателят.

На финала Борисов призова за политически консенсус, защото идват тежки времена.

Излъчваме на живо тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови