Борисов: Резултатите от европредседателството не са пиар, a реалност

OFFNews 13 юли 2018 в 10:20 2565 1

Премиерът Бойко Борисов обяви, че резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС не са пиар кампания, а стилът на работа на страната ни е бил оценен като раборещ модел.

"Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейки съюз през изминалите шест месеца. "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза и макар че идва от историята ни, трябва да остане като основен принцип на българската политика и в бъдеще", каза министър-председателят.

Той благодари на всички министри и експерти от администрацията в София и в Брюксел и подчерта, че те са били изцяло ангажирани със заложените политики и законодателните досиета.

"Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност - показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза. Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава. Да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане", каза още премиерът.

Борисов каза още, че България е започнала със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нея е трябвало председател на Съвета на ЕС да бъде Великобритания. "България има 46 постигнати споразумения с Европейския парламент, 39 законодателни досиета, по които е обединила позициите на всички държави, 58 заключения на съвета, едно заключение на председателството, шест препоръки на съвета, 17 доклада за напредъка", каза той.

Премиерът обърна внимание и на темата за миграцията и охраната на външните граници. Той коментира, че по време на европредседателството страната ни е успяла да обедини нашите европейски партньори за продължаване на диалога с Турция. По думите му това е намалило напрежението и е ключов за общата европейска сигурност.

"На колегите от БСП мога да кажа – постигнат е напредък по ключови области в рамките на европейския стълб на социалните права, за справедливите условия на труд, социална закрила и приобщаване, приключена е работата по предложението за директива за командированите работници за осигуряване на еднакви условия на труд за командированите работници", каза Борисов.

"Работата по задълбочаване на икономическия и паричен съюз бе сред основните ни приоритети. Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет", коментира Бойко Борисов. Той каза още, че по време на председателството страната ни е работила за прекратяване дойните стандарти при храните.

"Ключово постижение бе приключването на работата по предложението за командироването на работниците", обяви Борисов. 

"Малко просрочихте времето, но мисля, че на всички беше интересно", коментира след отчета на Борисов председателя на парламента Цвета Караянчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови