Борисов разговаря по телефона със съветник на саудитския крал

OFFNews 27 февруари 2019 в 20:10 1941 0

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с принц Турки Бин Мохамед Бин Фахад Бин Абдулазис Ал Сауд, съветник в Кралския двор на Саудитска Арабия, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В телефонния разговор, който е бил по искане на саудитския принц, са били обсъдени възможностите за надграждане на двустранното сътрудничество в редица сфери от взаимен интерес като енергетика, земеделие, туризъм, иновации и високи технологии.

Премиерът Борисов е акцентирал върху възможностите за инвестиции у нас, сред които е и проектът за изграждане на европейския газов хъб "Балкан".

Министър-председателят е определил като обнадеждаващо създаването на съвместно дружество между българското Министерство на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството на Кралство Саудитска Арабия. Според Борисов съвместната компания ще може да подпомогне бизнес-контактите и преговорите между фирми от двете страни. По думите му, от една страна, това ще даде възможност да се привлекат инвестиции в българското земеделие, животновъдство и преработвателната промишленост, а от друга - е в интерес на продоволствената сигурност на Саудитска Арабия.

Борисов е отбелязал и позитивния ефект от срещата на високо равнище между Европейския съюз и Лигата на арабските държави, състояла се през изминалата седмица в египетския град Шарм Ел-Шейх. Премиерът е изтъкнал специално ползотворния разговор с министъра на външните работи на Саудитска Арабия в рамките на форума и е изразил увереност, че и занапред диалогът между двете страни ще бъде конструктивен и ще дава добри резултати.

Принц Турки Бин Мохамед Бин Фахад Бин Абдулазис Ал Сауд бе на посещение в България през декември миналата година. Тогава той разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в изпълнение на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския министър-председател в Кралство Саудитска Арабия в края на ноември 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови