Борисов прогнозира трета вълна на пандемията в Европа и затихване през септември 2021 г.

Премиерът препоръча тихи празници в семеен кръг

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2020 в 12:53 5021 0

Трета вълна на пандемията от коронавиреус с тежки последици за бизнес климата прогнозира премиерът Бойко Борисов след дължите преговори на Европейския съвет в Брюксел по бюджетната рамка на ЕС. При положение, че 70% от населението на Европейския съюз се ваксинира, през август-септември 2021 г. може да се очаква пандемията от COVID-19 да затихне, смята Борисов.

„Много внимателно в България трябва да следим мерките и да внимаваме с натиска върху болниците. Радостна е новината, че има дни, в които излекуваните са повече от новозаразените. До края на март отваряне на Европа няма да има, очаква се трета вълна и тежки рестрикции“, коментира Борисов. Подобряване на бизнес климата може да се очаква в края на 2021 г.

"С много усилия се намериха компромисни варианти и европейските икономики и социални системи ще бъдат подпомогнати. Оптимист съм, защото Европейският съюз винаги намира правилните решения", каза той. Премиерът подчерта значението на подкрепата за страните от ЕС с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19, която се отразява изключително негативно на финансовите и икономическите показатели и води до спад на БВП на държавите. Борисов посочи, че за излизане от кризата в момента никой не говори, а различните експерти очакват подобрение в месеците след средата на следващата година и то при положение, че има висок процент ваксиниране.

Европейските лидери са притеснени от финансово-икономическите показатели, а единствената държава с прогнозиран ръст на БВП е Китай, докато в Европа и САЩ се очаква спад 10-15%, стана ясно от думите на Борисов.

„За тази седмица резултатите са добри, но не трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Празниците ще бъдат в най-тесен семеен кръг, без масово събиране на хора“, допълни Борисов.

Той добави, че има организация за посрещането на първите ваксини срещу COVID-19 и около 28-29 декември може да започне имунизацията на хората, работещи на първа линия. Той благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за организацията и разпределението на препаратите срещу заразата, като уточни, че без нейна помощ държавите членки трудно са щели да се разберат коя страна колко дози да вземе и на какви цени.

Европейската комисия ще предложи на държавите от Западните Балкани и Африка ваксини, ако те изпитват недостиг. Премиерът коментира, че приравняването на бързите антигенни тестове с PCR-ите ще помогне за свободното придвижване на европейските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови