Борисов поиска газопровод от Туркменистан към България

OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 12:01 3267 7

„Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.

Двамата лидери обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Премиерът Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод.

Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов дискутираха и необходимостта съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази специална благодарност към Бердимухамедов за поканата за това официално посещение, което е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери заявиха категоричното си намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 23:33

Ъхъ. А казал ли е на китайците че иска да вземе техния газ? Щото те тоя газ го имат за свой:)))

25.08 2015 в 17:50

ТРУДНО СЕ КОМЕНТИРАТ ГЛУПОСТИ.ЩЕ ПОДКРЕПЯ САМО ТАЗИ МОЯ МИСЪЛ С ПОГОВОРКАТА :"ИЗПУСНАХМЕ ПИТОМНОТО,СЕГА ЩЕ ГОНИМ ДИВОТО"..ТОВА НЕ Е ПЪРВАТА,НИТО ПОСЛЕДНАТА ГЛУПОСТ И "КЪСОГЛЕДСТВО" НА НАШИТЕ "РЪКОВОДИТЕЛИ".......ТЕ НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА ПОГОВОРКАТА : "НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ".. ИЗОБЩО ,ЗАЩО ЛИ СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО ДА ПИША...

25.08 2015 в 15:20

Плювню щеше да носи катарски газ, но донесе само своя гъз.

Сега и този малоумник.

25.08 2015 в 15:04

Злобейте платени безродни путинчета, сампо това ви остана. От вас вече нищо не зависи.

България пак напляска Русия !

25.08 2015 в 13:21

"Гледай ти, хората служебни Майбаси си имат, а ние само S класи и А8ци... Да си вземат бележка нашите!!!"
----
Няма спор изостават нашите!
Скоро ще видим НСО да превозва "нашите" с Майбаси размахващи калашници от прозорците.
Друго си е ескорт от три бронирани майбаха и десет гавазина да вози кметицата на София или омдусмайката Манолова.

25.08 2015 в 12:55

2, хората няма какво да вземат пример от нас. Хората изнасят въглеводороди.

25.08 2015 в 12:53

Offtopic:

Гледай ти, хората служебни Майбаси си имат, а ние само S класи и А8ци... Да си вземат бележка нашите!!!