Борисов похвали Чавушоглу за опазването на границата

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2020 в 10:51 1305 0

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е важна част от българската външна политика, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

По време на разговора им в Министерския съвет Борисов отбеляза интензивния двустранен политически диалог, който българската и турската страна водят, съблюдавайки принципите на добросъседство и взаимно уважение.

Според премиера сегашната му среща с Чавушоглу, предхождана от разговора им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток" в Истанбул са добра възможност да бъде затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни.

Борисов посочи, че Турция е наша непосредствена съседка, съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и икономиката.

"Високо ценим ангажимента на Турция в прилагането на Съвместната декларация между ЕС и Турция за миграцията от 2016 г., както и отличното двустранно сътрудничество в тази област, което осигури нулев натиск върху общата ни граница", отбеляза Борисов. Той изтъкна сериозната тежест, която Турция понася, като предоставя убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът изтъкна целенасочената работа на българското правителство за диверсификация в енергийната сфера. И акцентира върху сътрудничеството между България и Турция във връзка с развитието на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Борисов обърна внимание и на дейностите на българската държава по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Турция е една от държавите, през които преминава Южният газов коридор, а България също е неразделна част от развитието на този коридор с проекта си за интерконектор с Гърция.

По време на срещата Борисов и Чавушоглу беше поставен фокус и върху наличието на значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговските и икономическите отношения между България и Турция. Борисов обърна внимание на нарастващия стокообмен, който за периода януари–септември 2019 г. се е увеличил с 10.7% на годишна база и достига 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за сътрудничество между двете страни с големи възможности за развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови