Борисов подкрепи Василев за оставката на Хинков

Петков заяви, че решението се взема от Денков и Габриел

Кристина Минчева 07 декември 2023 в 12:53 1173 0

Кирил Петков и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Отговорността и решението за нечия оставка е на Николай Денков и Мария Габриел, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод напрежението около отстраняването на шефа на "Пирогов" и поисканата оставка на здравния министър. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи думите на финансовия министър Асен Василев, който вчера каза, че "ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката вместо да прави циркове и да блокира държавата". По повод това изказване депутатите от "Демократи за силна България" (ДСБ) поискаха лично обяснение от Василев.

Според Кирил Петков нещата трябва да се случват институционално.

"Здравният министър трябва да бъде изслушан днес в комисия. Ако има някакви забележки, комисията да го вдигне. Всички държавни болници трябва да минат през ясна проверка, защото целият български народ не е доволен от услугата, която се предоставя в много от тези болници", каза Петков.

Бойко Борисов смята, че това, което е правилно да се направи и ще се направи с директора на "Пирогов", е той да се яви пред Здравната комисия и да бъде изслушан от членовете ѝ. Лидерът на ГЕРБ добави, че Хинков не е министър на ГЕРБ, а на ПП-ДБ.

Кирил Петков също коментира и изявлението на Асен Василев от вчера.

"Това, което каза Асен Василев е, че всеки един министър по принцип трябва да си носи отговорността за действията. Той каза, че ако бюджетът не бъде приет, той ще си подаде оставката. За други оставки не е говорил“, заяви Петков и добави, че всяко едно финално решение става след лидерски срещи.

По повод думите на Асен Василев, депутатите от ДСБ обявиха, че искат обяснение от финансовия министър заради изказването му, че "ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката".

"Считаме, че изказването на министър Василев буди сериозни притеснения. Изказването, че всеки министър трябва сам да търси своята политическа подкрепа, ни притеснява, защото това означава, че всеки министър сам трябва да се договаря с ГЕРБ и ДПС, затова той дължи обяснение на нашата група трябва ли министрите да се договарят с ГЕРБ и ДПС и ако не получат тяхната подкрепа, да си подадат оставката", заявиха от ДСБ.

Те заявиха, че министър Хинков е дългогодишен член на "Демократи за силна България" и той се ползва с тяхната подкрепа за битката му с корупционни практики.

"Буди недоумение как цялата политическа власт вече втори ден се занимава с директора на една болница, за който има експертен доклад за съществени нарушения на Закона за обществените поръчки", каза зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов.

Според ДСБ Костадин Ангелов от ГЕРБ стреми към поста министър на здравеопазването, но предупредиха, че "начина, по който го прави, ще доведе до скъсване на минискус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика