Борисов подкрепи европейско финансиране за магистратските организации

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2017 в 19:13 6543 0

Премиерът Бойко Борисов се обяви за това магистратските организации да могат да получават финансиране от Европейския съюз.

Той обяви позицията си в отговор до председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, свързан с финансирането на неправителствените организации.

"Като пълноправен член на Европейския съюз, България и по-специално българските граждани и организации имат възможността да усетят максимално позитивите от европейската солидарност. Категорично подкрепям разбирането, че магистратските организации не правят изключение и не следва да бъдат лишавани от възможността да работят по проекти и програми на ЕС", обяви Борисов.

Той посочва, че е препоръчал на министъра на правосъдието Цецка Цачева да влезе в диалог с народните представители от парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъди с тях възможностите за внасяне на поправки между първо и второ четене на ЗИД на Закона за съдебната власт, така че да отпадне забраната за магистратските организации да ползват различни европейски програми и фондове.

Подобно мнение изрази миналата седмица и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Срещу промените в Закона за съдебната власт, които бяха внесени миналата седмица, се обявиха повечето организации на магистрати, които са финансирани основно от проекти по донорски програми.

По-рано днес депутатите в правната комисия в парламента приеха промените на първо четене с 12 гласа "за", 1 - "против" и 5 "въздържал се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови