Борисов: ЕС не трябва да скъсва преговорите за членство с Турция

OFFNews 19 октомври 2017 в 21:10 7562 2

Ако днес приемем решение, че Турция е наш основен противник и прекратяваме разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО - България става южен фланг на НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на Европейския съвет пред български журналисти.

Така той коментира темата за бъдещите отношения ЕС-Турция и призивите от някои държави за прекратяване на преговорите с Анкара.

Може ли да удържи България като южен фланг на НАТО напора, който ще дойде оттатък, попита премиерът.

Цялата отбранителна концепция на България и на ЕС се срива, ако това се приеме. Трябва да пазим тези отношения. Какво ще стане, ако Турция мине в друг лагер? На тези политикани може да им печели избори, но не може да им спечели война, коментира Борисов.

Споразумението с Турция за миграцията не трябва да се пипа, по време на нашето председателство на Съвета на ЕС не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите. До този момент президентът Ердоган държи на думата си в това отношение, споразумението се спазва стриктно. Моето мнение е споразумението да се спазва, да не се късат преговорите, а да влияем с всички лостове, които имаме, за подобряване на отношенията. Разбира се, темата "Турция в ЕС, присъединена днес", е нелепо да я обсъждаме. Но отношенията трябва да се запазят, допълни премиерът.

"Последните години само за българските летци работим"

По въпроса за европейската отбрана, който е сред темите от заседанието на Европейския съвет, Борисов отбеляза, че е необходимо да се осмисли кой е противникът.

Харчим толкова лесни пари - няколко милиарда за самолети, друг иска за танкове, трети - за артилерия. Като ги питаме кой е противникът, се усукват, добави премиерът по повод споровете на тема превъоръжаване в нашата страна.

Да излязат и да кажат военните, президентът, кой е противникът. Да го посочат, за да преценя от кого се пазим и с какво ще го атакуваме, призова Борисов.

Като дойде време, говорим само да намалим, да махнем санкциите срещу Русия. Ние сме "за". От една страна влизаме в тази полемика, в същото време - да купуваме военна техника. Гърция отива да купи за 2.5 млрд. долара техника от САЩ, но пет години събираме помощи за гърците. Ако ще купуваме, да е европейска техника или поне да направим заводи в България, да възстановим старите индустриални сътрудничества, парите поне да създават работни места в България. Трябва да намерим баланс, да бъдем наясно какво искаме. На тези държави, които са навътре в Европа, им е по-лесно да говорят. Има в Турция толкова неща, които не ни харесват, но това ни е съсед, иначе се оголва целият фланг, а оттам е Азия. Ние сме първите, които трябва да застанат на този фланг, твърди премиерът.

Ако отиваме на война, трябва да сменим всичко - спираме строителство, саниране, магистрали, жп-линии, да въведем отново казармата. Кое е по-важно за българите - да купя нов локомотив, който да не се пали лятото и да пътуват бързо до Бургас, или да купя бронетранспортьор? Последните години само за българските летци работим, карат най-хубавите самолети и вертолети - "Спартан","Кугър", "Пантер", за стотици милиони евро. По-скромно с исканията, призова Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

19.10 2017 в 22:32

Батка, докато ТИ лично купуваш, ТИ лично назначаваш, ТИ лично даваш, вземаш, решаваш, ВСИЧКО останало - ТИ ЛИЧНО и казвай. И тия неща, идруги.
Да ти умрем на бащицата, верно ли смяташ, че тая опашка е от хора, които чакат да ти целунат ръка?
Не е. Тия хора бягат от тука, и от дебелащината ТИ.