Борисов: Огромна част от енергетиката ни е на въглища, ЕК да ни помогне с план за затварянето на ТЕЦ-овете

OFFNews 15 октомври 2020 в 20:26 9534 1

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса за намаляването на употребата на въглища.

Предстои български експерти да изготвят писмо до Еврокомисията, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи.

Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда с въглища, каза Борисов при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. 

Нашите разчети бяха до 40% таван на въглеродните емисии, това беше пределът на нашите сили, да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент БСП, ДПС, десните извън ГЕРБ са гласували за 60% таван. Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето на мините, на топлоелектрическите централи, но досега получавах само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно, заяви още българският премиер.

Същевременно Борисов приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС:

"Приветствам Европейската комисия, която работи много усилено за създаването на единен медицински протокол или единен стил на действие на ЕС за всички държави в условията на пандемията от коронавируса. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат. Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

16.10 2020 в 00:07

Айде нема нужда точно тая да ми казва ни как да си мия зъбите, ни как да си лъскам чепиците.

Боко, що не видиш какво направи тая клиентка на психодиспансера с германската армия, а? Когато беше министърка на отбраната им. Макар че, точно на тебе, нейните съвети ще ти дойдат много точно в чекмеджето.