Борисов обсъжда възможносттта за доставка на газ от Туркменистан

OFFNews Последна промяна на 11 август 2019 в 13:50 1712 0

Премиерът Бойко Борисов обсъди възможността за доставка на туркменски природен газ за хъба „Балкан“ с властите в Туркменистан, където присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии.

Въпросът се очаква да бъде обсъден и утре на разговор между Борисов и руския министър-председател Дмитрий Медведев.

Борисов обясни, че Туркменистан е третата по големина на залежи природен газ и нефт, но екологичната оценка на Каспийско море не позволява изграждането на газопроводи, затова ще се търсят сделки с трети страни за доставката до българския хъб:

"Целта е нашият газов хъб "Балкан" да намерим – и утре на среща с премиера Медведев и това ще говорим – тъй като всички тръби от Туркенистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят сделки. Най-вече ми е интересно дали не можем да захраним газовия хъб "Балкан". Това може да стане само съвместно с руската страна".

По време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов Борисов изрази готовност "страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море."

Министър-председателят покани Гурбангули Бердимухамедов да посети България.

Според Борисов към страната ни имало засилен инвестиционен интерес, той очаквал сделка за "Хюндай" с Южна Корея, не сме се отказали и от битката за завода на "Фолксваген".

Междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество ще заседава за четвърти път днес в националния курорт на Туркменистан на брега на Каспийско море. Съпредседател от българска страна е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Очаква се в детайли да се обсъдят възможности за активизиране на сътрудничеството. След това в широк формат ще разговарят двете правителствени делегации. Ще бъдат подписани и двустранни документи. Един от тях е в сферата на транспортното сътрудничество. В българската делегация са включени още министрите на енергетиката, на транспорта и на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови