Борисов: Неприемлива присъда. Освободете бързо Навални

OFFNews 03 февруари 2021 в 08:41 1827 0

Премиерът на България Бойко Борисов обяви за неприемлива присъдата срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални и призова той да бъде освободен максимално бързо.

"Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани", написа министър-председателят във фейсбук профила си.

Снощи Симоновският съд в Москва осъди Навални на три и половина години затворническа колония. От срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест - така престоят в затворническата колония става 2 години и 8 месеца.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с "Новичок".

След произнасянето от щабовете на Навални призоваха за протести в центъра на Москва срещу решението на съда. Хиляди демонстранти излязоха тази нощ по улиците на руската столица и в Санкт Петербург.

По данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо", която оказва юридическа помощ, към 01:00 ч. българско време арестуваните са 1168 - в тази бройка влизат и 321 души, задържани преди произнасянето на присъдата.

Най-много са задържаните в Москва (946) и Санкт Петербург (207).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков