Борисов на среща с Тимерманс: Кой е отгоре и кой - отдолу не е най-важното (видео)

Преговорите на европейските лидери в Брюксел приключиха с разрив: ЕНП искат Вебер за шеф на ЕК и отхвърлят плана на Меркел и Макрон

OFFNews 01 юли 2019 в 09:17 5134 0

С разрив сред европейските лидери по въпроса кои хора да заемат висшите постове в Европейския съюз завърши нощта. Няма съгласие и кой да оглави Европейската комисия. Лидерите на Германия и Франция лобират за холандския социалдемократ Франс Тимерманс - заместник на досегашния ѝ председател Жан-Клод Юнкер. Европейската народна партия (ЕНП) е несъгласна и иска германеца Манфред Вебер на поста.

Малко след работната вечеря снощи разговорите бяха прекратени. Ръководещият срещата Доналд Туск обяви почивка, в която да се проведат двустранни разговори. Такъв проведе и българският премиер Бойко Борисов с Тимерманс, а на официалния му профил след нея бе публикувано видео.

Ето какво казва дословно българският министър-председател:

"Водим тежък съвет и исках да те видя, защото се очертава такъв компромис: Вебер - на парламента, ти - на Комисията. Да чуя от теб дали има... (съгласие - бел. ред.).

Съответно, ние сме работили прекрасно през годините, знаеш кое ние важно - газовият хъб, механизмът, Шенген, реформите, които по твоя списък правим в съдебната система. Сега всичко влиза в парламента - проверка на тримата големи, съответно и контрол и може да се отстраняват.

В общи линии просто да се видим да ги преговорим, защото имахме решение до днес в ЕНП... за мен е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия... айде, те също. Така че кой е отгоре и кой - отдолу в случая не е най-важното. Погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента, толкова години, а ти - като заместник-председател на Комисията. Така че... има държави членки, които имат някои притеснения, от Централна и Източна Европа, но аз съм убеден в неговата принципност и от една година, мисля че наблюдаваш моите изказвания. Днес говорихме с Педро, Еманюел, Люте, Ангела, други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим. Мисля, че двете партии плюс ако се намери и добро решение за Съвета, ще бъде добра конструкция".

Тук започва Тимерманс, а видеото прекъсва.

Политици от Полша, Унгария и Румъния не харесват как ветеранът в брюкселската политика Тимерманс прилага политиката за върховенство на закона и са против кандидатурата му. Дясноцентристката ЕНП номинира Вебер и смята, че е демократично след като е победила на Европейските избори, да определи и кой да оглави Европейската комисия. Но въпреки че ЕНП получи най-големия вот на избирателите през май, няма мнозинство, а това ѝ "право" на водещ кандидат оспорва френският президент Еманюел Макрон. Изборите дадоха голяма преднина на либералите - включително на алианса на Макрон - и на Зелените, така че старите партии в европарламента (ЕНП и ПЕС) вече не могат да доминират както преди. Избирателите позволиха и на националистите да имат по-силен глас.

Снощната среща бе поредният опит на лидерите в ЕС да се обединят около кандидатури, след като на 20 юни те не успяха да се спрат на такива. Те трябва да решат кой да замени президента на Европейския съвет Доналд Туск, върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, кои да са председателят на Европейския парламент и президентът на Европейската централна банка.

Разговорите продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови