Борисов: Който оздравее, връщайте го, работата носи свобода

Премиерът инспектира ремонт в "Пирогов" и на Северната скоростна тангента

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2020 в 14:23 7052 5

Премиерът Бойко Борисов и шефът на Пирогов Асен Балтов. Маската на министър-председателя за пореден път е на брадичката му.

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонтите в "Пирогов". Заедно с него бяха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Балтов представи на премиера и министъра отделение, което ще приема пациенти, които нямат коронавирус. 

Да отвори врати на 15 декември, заръча премиерът.

До края на седмицата ще бъдат разкрити и 400 легла за среднотежки и тежки случаи на коронавирус.

"С най-добрия ядрено-магнитен резонанс и скенера, "Пирогов" е най-подготвената болница", подчерта директорът на спешния институт.

След "Пирогов" министър-председателят се качи на джипката и се отправи към друга проверка. Заедно с двамата медици Борисов премина и по Северната скоростна тангента на София в поредния епизод на популярния фейсбук сериал, известен като Севда ТВ. 

Почти през цялото време премиерът носеше неправилно маската на лицето си. Често носът му беше навън, а понякога Борисов я сваляше и от устата си.

"Всичко това се строи благодарение на лекарите. Всеки здрав трябва да работи, за да не спират проектите", обясни министър-председателят. Той отново подчерта, че държавата не трябва да спира да работи, и изрази надежда, че първи ще излезем от кризата.

"Като те е страх от ресторант, не отиваш. На ресторант се ходи по желание. Защо трябва да ги забранявам? Нямаш ли акъл, че ако не е празник, ако не се пазиш, можеш да си вечеряш вкъщи? А там трябва да се спазват мерките, накарайте хората да мислят по този начин, разпореди премиерът на двамата си спътници.

След това подчерта важността на психичното здраве.

"Няма нужда от военно положение. Докторите, сестрите, давайте, здравите да се връщат на работа. Защото има и психологически проблем - 16 дена лечение, като го удариш още веднъж и с карантина, на човек му се събира над месец. Хем не е работил, не физически, психически се измъчва. Ще започнем да губим хората. Работата носи свобода, удоволствие, живот. Щом някой оздравее, веднага го връщайте на работа. А не да го притискате, още повече да психясва", каза премиерът.

Фразата "Работата носи свобода", употребена от премиера Борисов по правило не се използва от политически лидери, тъй като е натоварена с внушения за нацистките концлагери на смъртта. Точно това е бил надписът на входовете на няколко от тях - Arbeit macht frei.

По време на разходката с джипката здравният министър пък подчерта, че е доволен от цифрите за последната седмица. По неговите думи от COVID-19 за периода са се излекували над 5000 души.

Премиерът даде и малко оперативна информация по пътното съоръжение.

"Половин година по-рано от предвиденото е готов първият 17-километров участък от АМ „Европа“. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Шофьорите от няколко дни се движат по магистралата, по която са изградени са два пътни възела, 5 подлеза, 5 надлеза, мост над р. Сливнишка, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране. Пътуването вече става по-бързо, комфортно и по-безопасно. Въпреки пандемията и затрудненията, въпреки безпрецедентната ситуация в цял свят, продължаваме да изграждаме магистрали, пътища, газопроводи, пречиствателни станции. И няма да се спрем, защото, българите заслужават да имаме модерна инфраструктура", закани се Борисов.

Той подчерта, че се изпълнителите на проекта се плаща редовно и отбеляза, че всичко постигнато и "изринато с човешка ръка" по време на пандемията.

"Стотици машини работят. И прави ли ви впечатление какви са? Няма стара машина, навсякъде - най-добрата техника. В планината правим пътя. И отсечем ли бор, 10 садим - такава ни е уговорката. Балтов, това е моята армия", обобщи премиерът, сочейки работниците по трасето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77928

5

El Commandante

12.11 2020 в 22:21

Ахаха, Бацко е доволно глупавко животинче...

20696

4

Новак

12.11 2020 в 20:52

Не му се сърдете на Тиквунчо - той не знае кой е използвал тази фраза. Това не го пише във Винету.
Беше се снишил и скрил по време на бурята и сега малко се видя свободен и пак литна с джипката.

8959

3

Станчо Панса

12.11 2020 в 15:09

Arbeit macht frei, нали Баце?

7825

2

kokoten

12.11 2020 в 14:32

Няма ли как да му се затвори устата на тоя неграмотен боклук....