Борисов: Изграждаме българско училище в Одеса и украински културен център в София

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2018 в 20:31 1618 0

„Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко да направим българско училище в Одеса и украински културен център в София“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в словото си по повод 160-годишнината от гимназията „Г. С. Раковски“ в Болград.

Той присъства на тържеството заедно с президента на Украйна Петро Перошенко, както и с вицепрезидента Илияна Йотова, заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Пред участниците в тържествата премиерът Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а петима преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието.

Българският министър-председател каза, че с решение на Министерския съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград.