Борисов инспектира ново депо: Да хвърляш боклуци по ливадите е безплатно

Разработват програма за жилища за медици в провинцията, обещават двойни заплати

OFFNews 20 декември 2020 в 11:52 3618 1

На инспекция в нов завод с модерни инсталации за обработка на отпадъци заведе премиерът Бойко Борисов здравния министър проф. Костадин Ангелов и екоминистъра Емил Димитров. 

Депото ще доведе до пречистване на въздуха и това ще рефлектира върху здравето на хората, каза Борисов. "Да хвърляш боклуци по ливадите е базплатно, а това струва милиони. Затова депото е спряно през 1986 г., обяви още премиерът. Тези, които обичат да бърборят много, да видят какво те са направили за 50 г. и да го сравнят с нашата работа за 10 г., похвали се в свой стил Борисов. 

Инвестицията е за около 19 млн. лева, уточни кметът на Пазарджик Тодор Попов. До края на годината започва изграждането на западния околовръстен път на града, което ще помогне да се изведе тежкия трафик от Велинград и Пещера. 

Министър Емил Димитров обяви, че се рехабилитира мрежата по част от Баташкия водносилов път, с което ще се даде възможност на всички земеделски производители да бъдат захранени с необходимото количество вода. 

Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри. 
Това стана ясно по време на посещението на министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик. Премиерът изиска бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19.

При посещението в Пазарджик с премиера Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че правителството разработва програма за осигуряването на лекари и сестри в регионите в цялата страна, където недостиг на кадри. За целта се работи съвместно с Националното сдружение на общините в България като се събира информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри.
„Директорите на лечебните заведения ще имат ангажимент да назначат лекарите и сестрите в съответните региони, а ние ще субсидираме общините с допълнителни средства“, посочи здравният министър. Така на практика общината ще дава допълнителен стълб към заплатата на медицинските специалисти, държавата също ще осигурява допълнително средства за възнаграждението им и ще се постигне тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони. „По този начин ще гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение“, каза министър Ангелов. 

Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат спешни кардиологични интервенции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови