Борисов и катарският министър на околната среда обсъдиха обща компания за храни

OFFNews 06 септември 2015 в 18:21 1881 0

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди и водената от него делегация. По време на срещата катарският министър е предложил да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните.

В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании произвеждащи месо, плодове и зеленчуци. Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението на делегацията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов и министър Ал Хумейди се договориха да бъде създадена и комисия от правителствени представители на България и Катар, чиято цел ще бъде да задълбочи съвместното сътрудничество. Пред представителите на Катар премиерът гарантира за високото качество и безопасността на българските храни, както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти.

„В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция“, посочи Мохамед Ахмед Алобейдли член на борда на директорите на Катарската търговска палата и Председател на Комитета по земеделие.

Министър Ал Хумейди увери българския премиер, че Търговската палата на Катар ще бъде двигател за засилване на сътрудничеството и търговията между двете страни, както и че катарски фирми ще направят бързо проучване на българския пазар.

„Доброто приятелство между Катар и България е предпоставка за едно добро начало за задълбочаване на съвместната ни работа“, подчерта Бойко Борисов.

Двете страни изразиха надежда, че по време на утрешните срещи между катарската делегация и представители на български фирми, производители на плодове, зеленчуци и агнешко месо ще бъдат постигнати конкретни договорености. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови