Борисов: Фармацевтичните ни компании са готови да произведат лекарства с хинин

Проф. Иво Петров представи на премиера ползата от „Хлороквин“ срещу коронавируса

OFFNews 20 март 2020 в 11:28 8461 2

Всички български фармацевтични производители са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. 

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. 

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. 

Премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  2

  случайно прочетох

  20.03 2020 в 12:50

  Тоя как не се умори да лъже?

  18551

  1

  Нострадамус

  20.03 2020 в 12:06

  До момента в България са използвани повече 5 000 теста . От тях само 500 са купени с държавни пари, съобщи още ген. Мутафчийски, а останали тестове са били платени от граждани и бизнесмени. Има налични още около 10 000 теста, но не са купени с държавни пари!?!
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?