Борисов: Фармацевтичните ни компании са готови да произведат лекарства с хинин

Проф. Иво Петров представи на премиера ползата от „Хлороквин“ срещу коронавируса

OFFNews Последна промяна на 20 март 2020 в 11:28 8213 2

Всички български фармацевтични производители са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. 

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. 

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. 

Премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14554

2

случайно прочетох

20.03 2020 в 12:50

Тоя как не се умори да лъже?

18551

1

Нострадамус

20.03 2020 в 12:06

До момента в България са използвани повече 5 000 теста . От тях само 500 са купени с държавни пари, съобщи още ген. Мутафчийски, а останали тестове са били платени от граждани и бизнесмени. Има налични още около 10 000 теста, но не са купени с държавни пари!?!