Борисов: Да помагаме на ЕС? Когато пенсиите им паднат под българските

OFFNews 18 януари 2012 в 08:18 1550 0

Премиерът Бойко Борисов   Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отново публично посъветва държавите в ЕС с тежки финансови проблеми да намалят пенсиите и заплатите си и дори заяви, че България би ги подпомогнала „веднага, в момента, в който техните заплати и пенсии станат по-ниски от българските“.

Изявлението си той направи при пристигането си в Германия вечерта на 17 януари, където днес има работен обяд с канцлера на Федералната република Ангела Меркел. Придружават го четирима министри и двама заместник-министри от българското правителство. Борисов даде да се разбере, че очаква поощрение заради стриктната финансова политика на правителството на страната ни и направо поиска драстично намаляване на процента съфинансиране, който държавата плаща при изпълнение на проектите по европейски програми. Думите му бяха:

Да направят и за нас изключението, което направиха за недисциплинираните държави, което не е логично, не е правилно и се надявам на нейната намеса (на Меркел – бел. ред.) и България да бъде с 5% кофинансиране на проектите по европейски фондове за времето, през което действа и за останалите държави. След това да стане отново 20%.

Екзотичната си идея ЕС да намали пенсии и заплати по примера на България премиерът не споделя за пръв път. Същото нещо той заяви и миналата година в Чехия на официално посещение по време на съвместна пресконференция с чешкия министър-председател Петър Нечас. Тогава – на 4 октомври 2011 година, той заяви:

Да направят пенсиите, колкото в България – тези държави, които имат по-голям от 3-процентен бюджетен дефицит. Така ще си решат проблема до 1-2 години.

Премиерът Борисов даже посъветва това да влезе в обща европейска конституция и всяка страна членка на ЕС да се съобрази с нея. Той допълни:

И ние искаме да направим пенсиите 2000 евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?, попита той.    
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови