Борисов: България не е само на жълтите павета

OFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 20:07 2674 1

България не е само на жълтите павета. България е и тук: това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание, заяви министърът-председателят Бойко Борисов на среща с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое.

В четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г., съобщи Борисов.

В знак на недоволство в събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към премиера.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“. Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите, категоричен е премиерът. Нужни са около 1,5 млн.- 2 млн. лв.

Той уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато. 

Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите, заяви Борисов.

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ, без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

„С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим“, отговори Борисов.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети.

Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

1

Новак

01.04 2019 в 21:50

Вярно е - в България е и пътя край Своге, убил 20 души заради кражбите и безхаберието на Неговите хора. И този гамен има наглостта да говори къде е България!