Борисов: Ако не се избере председател, не можем да отидем на избори

"За втори път Христо Иванов ми прави този номер. Кара ме да променяме Конституцията, подкрепям всичко, което прави и след това дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел"

Кристина Минчева 20 юни 2024 в 11:15 1714 0

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов коментира, че ако не бъде избран председател на парламента днес, ще настане конституционна криза и няма да можем да отидем на избори. Председателят на ДПС Делян Пеевски пък смята, че ако не се състави евроатлантическо правителство, "даваме България в ръцете на руския президент Владимир Путин". 

"Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен, да изберем председател на парламента. който да ни прати на избори. Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател, ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. За втори път Христо Иванов ми прави този номер. Кара ме да променяме Конституцията, подкрепям всичко, което прави и след това дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тук да се оправя с кашата", каза Борисов в кулоарите на парламента.

И вчера той заяви, че "летим към избори". По думите му Рая Назарян остава кандидатът на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание.

Борисов коментира и думите на Слави Трифонов, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и ДПС и иска третия мандат, за да състави правителство. 

"Разбирам Слави Трифонов, в действителност в тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН, те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление, това се наложи в обществото и мисля, че затова и Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи, или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера казах, че такава подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже, то е лошо за ГЕРБ и за колегите от ИТН", посочи лидерът на първата политическа сила.

Той каза още, че не се е срещал нито със Слави Трифонов, нито с Тошко Йорданов и обвини ПП-ДБ, че не подпомагат процеса да не се влиза в криза, а застават от страната на опозицията с БСП, "Възраждане" и "Величие". 

"Г-н Петков пък вчера каза, че ме съжалява, затова че съм го победил с 11%, но че трябва да се пазаря с ИТН. Искам пак да напомня - помните, когато депутати идваха и казваха, че им е оказван страхотен натиск в лаборатории, в офиси от колегите от ПП. Сиреч г-н Петков явно знае каква е технологията. Аз понеже не я знам, не съм се срещал със Слави, нито с Тошко, нито с когото и да било. Той предопредели вчера каква е била технологията, в която е участвал и вместо да подпомогне процеса ние да не влизаме в криза и да каже "Да, ние загубихме, но ако можем в нещо ще помагаме и остана в опозиция в гласуването. А се нарече градивна опозиция, която ще помага за евроатлантическата интеграция на страната. Само че вчера се нареди с БСП, с "Възраждане", с "Величие"", допълни Борисов.

Преди него Делян Пеевски заяви, че депутатите рушат държавността и ги призова "нещата да се изгладят и да опитаме на направим едно нормално евроатлантическо правителство, иначе ще подарим България на Путин".

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16