Борислав Сандов: Около 35% от членовете на ''Зелено движение'' са фиктивни

OFFNews 24 август 2023 в 14:37 2553 0

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Борислав Сандов, бивш съпредседател на "Зелено движение"

Около 30-35% са били фиктивните членове в "Зелено движение", каза пред БНР Борислав Сандов, учредител и бивш съпредседател на партията. Той призова ръководството на партията да бъде сменено.

Думите му са по повод изтеклия доклад на анкетна комисия, според който партията е била "превзета" от фиктивни членове, чрез които се е повлияло на вътрешните ѝ избори с гласуване с пълномощни. При вземането на ключови решения е имало и контролиран вот от страна на местни структури и организации.

Сандов добави, че съмнения за манипулации е имало още през декември, когато трябваше да се проведе отчетно-изборно събрание.

"Касирахме изборите тогава и създадохме тази анкетна комисия, проработи някаква имунна система", добави той.

Бившият вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" заяви, че основният инициатор на контролирания вот е бил Никола Йорданов. По думите му много от процесите в партията са лична вендета срещу него и други политици, заемали постове в изпълнителната власт, и тя е започнала заради това, че не са позволили да се назначават "калинки". По думите му Никола Йорданов е искал да стане служител в МОСВ.

"Но има и други. Има организации, които са се опитали по един или друг начин да искат от мен и позицийка в кариерно развитие и, едва ли не, обществени поръчки, което не мога да допусна и не съм допускал."

Борислав Сандов е сигурен, че има седем "пробити" местни организации. Той даде пример със структурите в Разград и Сандански, както с и тази в Симеоновград, която се е състояла от един човек, двамата му сина и двама негови работници.

Сандов изрази съмнение, че има риск ситуацията в "Зелено движение" да доведе до турбуленция в управляващото мнозинство.

Днес ще се проведе заседание на Националния съвет на партията, по време на което ще се разисква дали местни организации да бъдат закрити. Ще се обсъжда и изключването на членове.

"В зависимост от развитието на ситуацията след заседанието на Националния ни съвет довечера, ще оповестя по-просторно своето мнение в следващите дни. Убеден съм, че мълчанието и вземането на решения "на тъмно" са част от проблема, а откритото говорене и посочване на проблемите са единственият път към намиране на решения", написа по-късно във Фейсбук Борислав Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика