Борислав Сандов: Имаме готовност за нови избори

OFFNews Последна промяна на 26 април 2021 в 13:28 1842 0

Народният представител Борислав Сандов от Зелено движение и коалиция „Демократична България“ заяви пред БНР, че не е изненадан, че „Има такъв народ“ връщат мандата.

„Поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН, по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“, каза Сандов в предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му, предсрочните избори трябва да се организират възможно най-бързо, за да има шанс за стабилно правителство преди да дойде есента.

Борислав Сандов твърди, че от ДБ имат готовност за действие, но имат съмнения дали това е правилният подход по време на здравна и икономическа криза. Той призова за отговорност.

„Разбира се, по Конституция има възможност и за даване на трети мандатоносител, който да се опита да състави правителство, но мисля, че в тази ситуация шансове за такова правителство са изключително малки, защото ако първата политическа сила като брой депутати в Народното събрание ГЕРБ е в тотална изолация, втората отказва да участва в съставяне на правителство, то много трудно може да се организира определено мнозинство и то бих казал, че няма да е стабилно."

„Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори. Те трябва да бъдат възможно най-скоро, за да може да имаме есента някакво стабилно правителство“, подчерта още народният представител на ДБ.

Според Сандов отговорността на президента Румен Радев става по-голяма, особено като се има предвид, че наесен и на него му предстои предизборна кампания.

„Не вярвам ГЕРБ да успее да добави гласове при нови избори, големият въпрос е дали и партии като ИТН и „Изправи се! Мутри вън“ ще успеят да увеличат подкрепата си, но аз вярвам, че ДБ ще успее да увеличи своята подкрепа на едни такива предсрочни избори. Според мен Националният план за възстановяване и устойчивост няма да бъде внесен до края на месеца от правителството в оставка, което ще ограничи възможностите на държавата значително, но ние ще се опитаме в тези две седмици да осветлим ситуацията в страната и да имаме яснота къде отиваме", заяви още Сандов.

Преди дни Борислав Сандов излезе с призив за „позеленяване“' на българското Народно събрание. Той настоява председателят на парламента да инициира нужните промени за премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба и за поставяне на велостойка в зоната за сигурност в парламента.

"За да се доближим поне малко до добрите примери от Западна и Централна Европа, да се види, че отиваме към новата устойчива епоха, без използването на коли и охрана", допълни Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови