Борис Цветков: И неприетите в ясли деца да получават компенсации

OFFNews Последна промяна на 21 април 2021 в 13:57 918 0

Народният представител от „БСП за България“ Борис Цветков внесе питане към образователния министър Красимир Вълчев относно политиката за грижи за децата и обхващането им в общински и държавни детски ясли и градини, както и за изплащане на компенсации за кандидатствалите и неприети, не по тяхна вина, деца. 

Той припомни, че през месец септември 2020 г. Народното събрание прие законови промени за компенсиране на родителите и семействата, лишени от възможността децата им да посещават общински и държавни детски градини и да получават предучилищно образование.

„Въпреки получените от Вас обещания, по време на заседание на комисията в НС, механизмът за обезщетяване не бе обсъден с всички заинтересовани обществени организации. В следствие на което той е твърде рестрикционен, чиновнически, неоправдано трудоемък, а и приемането му недопустимо се забави повече от нормалното и необходимото. Има опасност, въпреки волята на законодателя, родителите да не получат полагащата им се помощ поради административни проблеми“, казва в питането си Цветков.

Народният представител от БСП пита, към датата на отговора на образователния министър, колко заявления за компенсации са подадени, колко и в кои общини са кандидатствалите за общинска и/или държавна детска градина, но неприети, не по тяхна вина, деца.

Социалистът поставя и въпросите колко са децата, кандидатствали в общинска и/или държавна детска ясла и които не са приети поради липса на места в тях, както и в какъв срок заявителите ще започнат да получават полагащата им се компенсация.

Борис Цветков се ангажира да внесе предложение и неприетите в общински детски ясли деца да получават компенсации. Както и да отпадне бюрокрацията и административните тежести и трудности пред родителите за получаване на компенсации.

„Имаш право – получаваш. А не да събираш документи и фактури от частни градини, от учители и други и след това да чакаш с месеци чиновници от общинската или държавната администрация да разгледат, одобрят документите и да преведат парите“, счита народният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови