Борис Цветков: БСП да не подкрепя правителството на ИТН, по-добре избори 2 в 1

OFFNews 09 август 2021 в 14:01 2816 0

БСП не трябва да подкрепя предложените кандидати за премиер и министри на „Има такъв народ“.

Това заяви в лична позиция Борис Цветков, член на Националния съвет на партията и председател на БСП – Искър.

„Предложените от кандидат-премиера пет приоритета и конкретни политики по тях нито отговарят на най-важните проблеми на българските граждани, нито са формулирани и заявени адекватни решения, нито са разумни сроковете“, обясни в мотивите си Цветков. Другата причина е, че повечето от предложените кандидати за министри са анонимни, без свои досегашни позиции по обществени каузи, неоткриваеми за Google, но със свръхсамочувствие“. „Като социалист, антифашист и учителско дете съм възпитан на скромност и на самокритичност, което не ми дава възможност да подкрепя хора с такова изобилие на самочувствие без политическо покритие“, аргументира се той.

Цветков е против подкрепата за Гроздан Караджов и Петър Илиев.

По думите му Караджов е „антикомунист от класа, участвал в уволнението и отстраняването на огромен брой професионалисти и социалисти, довереник и сродник на Иван Костов, но и прочул се с обидите към нас протестиращите след инцидента с провокаторката, решила да мине с автомобила си през протестиращите пред Румънското посолство“.

„Петър Илиев – дори формално да е добър юрист – за обществено-политическа позиция, а особено за министър на МВР и вицепремиер по сигурността е необходимо много повече – човечност, диалогичност и скромност. Ние се стремим да върнем демокрацията в България, а не да направим неонацистка и неофашистка диктатура, в която властта и министрите са единствената истина от последна инстанция“, смята социалистът.

Цветков е на мнение, че за България е по-добре да има поредни избори за Народно събрание заедно с президентските, отколкото „поредно правителство на задкулисието, разчитащо на подкрепа основно на десни партии, на бизнес и медийни групировки“.

Все повече българи виждат и разбират за какъв опит за подмяна става въпрос. Избирателната активност при избори 2 в 1 ще е значително по-голяма от един вид избори. Освен за България и за БСП, и нашата коалиция, е значително по-добре избори 2 в 1, отколкото есента участие в президентски избори с много слаба активност и после парламентарни избори при разпадане на подкрепата за шоумените и участие в избор с натрупани негативи за БСП поради подкрепата за разпаднало се мнозинство“, твърди той. 

„Смятам, че няма как да бъде обяснено и няма как да бъде разбрано от мнозинството от българските граждани, защо вместо подкрепа за служебното правителство, което получава огромно одобрение, правим отстъпление, като подкрепяме практическото им отстраняване, заменянето им с други, които със сигурност ще се отклонят или поне забавят дегерберизацията“, добави още Цветков. 

Според него досегашните действия на БСП за пълноценно участие в конструктивни преговори с цел изработване на приемлива политика и евентуалната подкрепа са били добри. „Те изпълниха целта си да извадят БСП от изолацията, както и да снемат някои от несправедливи обвинения към партията и отново да покажат на гражданите принципните ни приоритети“, заяви той.

„Но при неприемане от ИТН на основни и важни за БСП и за българските гражданите спешни действия, несъгласието да се подпише споразумение за подкрепа на правителството им и продължаващото им надменно и самонадеяно отношение, прави невъзможно БСП да участва в този предварително обречен шоу-експеримент. Без подписване на публично писмено споразумение за подкрепа с включени в него ясно отразени поети ангажименти за важни политики за хората, подкрепа не трябва да се дава. А такова споразумение с поети ангажименти до момента няма“, категоричен е Борис Цветков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови