Борис Джонсън пристигна на изненадваща визита в Киев с подаръци за 54 млн. паунда за Деня на независимостта

OFFNews 24 август 2022 в 18:54 3060 1

Британският премиер Борис Джонсън пристигна на изненадваща визита в Украйна, която отбелязва Деня на независимостта.

Снимка Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън пристигна на изненадваща визита в Украйна, която отбелязва Деня на независимостта.

Британският премиер Борис Джонсън пристигна днес на изненадваща визита в Украйна, която отбелязва Деня на независимостта си, в същия ден, в който се навършват шест месеца от началото на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Това е третото посещение на Борис Джонсън в Украйна от началото на руската инвазия. Никоя друга държава няма късмета да има такъв приятел", каза при посрещането на британския премиер украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски награди Джонсън с Ордена на свободата - най-висшата украинска държавна награда, с която се удостояват чужденци.

"Украинците притежават силна воля да се съпротивляват. И това е, което (руският президент Владимир) Путин не може да разбере", каза пред журналисти Джонсън.

"Вие защитавате своето право да живеете мирно и свободно и затова Украйна ще победи", допълни британският премиер, като обеща допълнителна военна помощ на Киев на стойност 54 млн. британски паунда (64 млн. евро). Пакетът ще включва 2000 безпилотни летателни апарата и боеприпаси, за да може украинската армия да проследява по-добре и да прицелва нахлуващите руски сили, се казва в изявление на офиса на Джонсън.

"Всички сме обезпокоени от това, което се случва в Украйна. Затова съм днес в Киев. Затова Великобритания продължава да е рамо до рамо с нашите украински приятели", написа в Туитър Джонсън, който ще напусне своя пост след по-малко от две седмици.

Смятана за фаворит да заеме поста на Борис Джонсън, Лиз Тръс, която в момента е британски външен министър, също демонстрира подкрепа за Киев.

Джонсън е един от западните лидери показал най-твърда подкрепа за Украйна, която е високо ценена в Киев.

На 9 април той стана първият лидер на държава членка на Г-7, посетил Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари. Оттогава Лондон изпраща военна помощ на Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!