Борис Бонев и ДБ бойкотират Столичния общински съвет в знак на подкрепа към протеста

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2020 в 11:15 1760 0

Борис Бонев

Общинските съветници от Демократична България и Борис Бонев (Спаси София) обявиха, че ще бойкотират днешното заседание на СОС в знак на солидарност към протестите, които продължават вече 2 седмици и обхванаха много градове в страната.

Като мотив те изтъкват и недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само защото не идват от тях.

„С това действие показваме, че както и нашите съграждани, така и ние можем да се обединим в името на национална кауза. С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран", коментира Борис Бонев от Спаси София. Той добави, че съветниците от БСП също са били поканени към обединено действие, но не са се присъединили.

Според съветниците докладите на опозицията често не стигат до разглеждане, а управляващата коалиция силово гласува доклади, противоречащи на обществения интерес.

В позиция, изпратена до медиите се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество. Приетият наскоро нов Правилник за работа на СОС, който е още по-недемократичен и непрозрачен от предишния, цели да заглуши опозицията и да държи гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, се допълва в позицията.

„В знак на безсилие, управляващите ще ни обвинят в безотговорност към софиянци, искаме да им кажем следното: гражданите на София вече две седмици са на площада и ние сме заедно с тях. Мнозинството отхвърля и блокира всички наши усилия да подобрим живота на софиянци и с този бойкот на предстоящото заседание ще им покажем, че и нашето търпение е изчерпано. Методите на ГЕРБ напомнят тоталитарните партии и са подобни на онези на БКП, затова нека сами да заседават и да си гласуват докладите", заявяват в декларацията си общинските съветници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !