Боряна Димитрова: Радев дава бавни и предпазливи заявки за политически проект

Обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти, заяви социологът от ''Алфа Рисърч''

OFFNews 25 юли 2023 в 14:09 3386 6

с

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

с

Социологът от агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова е на мнение, че президентът Румен Радев дава бавни и предпазливи заявки за политически проект.

Това стана ясно от думите ѝ пред БНР. Според нея президентът все по-отчетливо дава "бавни и предпазливи заявки" за собствен политически проект. Боряна Димитрова посочи, че обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

Тя смята, че темата за промяна на националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане:

"По темата нямаше дебат, тя беше поднесена като едно от предложенията за вписване в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, да не кажа почти всички. Тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос, какъвто са промените в Конституцията."

Димитрова подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност. Според нея дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени:

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени."

Боряна Димитрова се съмнява дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

Социологът прогнозира, че във връзка с предстоящите местни избори се очакват силни конкурентни битки и напрегната кампания. "Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", добави тя.

Боряна Димитрова каза, че "Възраждане" запазва устойчивия си резултат (12-13%), но за сметка на това няма индикации за натрупване на допълнителен електорален ръст. По повод "Възраждане" тя коментира:

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

25.07 2023 в 17:47

Какви бавни и предпазливи заявки дава Рундю -Пилона? Откакто академик Денков взе мандата за съставяне на правителство, сън не го хваща и бълва наляво и на дясно змии и гущери. Идеше му да се покатери на върха на пилона от злоба преди две седмици.

10298

5

AntiZ

25.07 2023 в 17:15

И не знам кой го реши това с 24 май? Има една дата - 6 септември, който е най-подходящ. И ще бъде трън в очите на блатните червеи, които направиха всичко възможно да няма Съединение.

10298

4

AntiZ

25.07 2023 в 17:10

Ще има съдбата на един друг селтак от село сирищник, известен като Гоце седефчов.

645

3

wakeup

25.07 2023 в 16:40

Независимо от големите му политически амбиции го очаква съдбата на колегата му от село Сирищник Друга прилика между двамата - нисък коефициент на интелигентност

2099

2

Mateevk

25.07 2023 в 15:33

Права е за датата на националния празник - че не трябваше да се поднася заедно с другите промени, за да лъснат отново комплексите ни. Но за Радев наистина трябва да се каже, че ускори темпото и стана пределно нагъл и директен в действята и посланията ни. Той по същество обяви война на изпълнителната власт и на управленското мнозинство в НС. Радев открито поиска да няма правителство и сега, когато го има, що воюва с него директно и докрай.

1023

1

Niko2022

25.07 2023 в 15:07

Нито са бавни, нито предпазливи, Боряна. Ударил го е през просото. Селски бег. Предлагам в тази държава да се говори директно , по същество и свободно, Стига с условности. И диотитеса арогантни и следва да им се предложи войнстващ хуманизъм. Колкото по-ясно и категорично, толкова по-бързо ще бъдат поставени там където им е мястото.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика