Бонка Василева: ПП, ДБ и Спаси София ще имат общ кандидат за кмет на столицата, до месец казваме кой е

Управляващите не вдигнаха местните данъци, за да оставят тази непопулярна мярка на следващите градоначалник и СОС, казва лидерът на ДСБ-София

Юлиана Ончева 28 април 2023 в 07:00 9927 3

Снимка

Бонка Василева е лидер на ДСБ-София. Тя е била зам.-кмет на столичния район "Оборище", депутат в 45-oто и 46-ото Народно събрание, избрана от листата на ДСБ от 25-ти МИР-София. Тя е била заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, както и член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Бонка Василева има магистърска степен по “Изкуствознание” от Националната художествена академия и магистратура “Местна и държавна администрация” от Нов български университет. 

Г-жо Василева, как вървят преговорите за кандидат за кмет на София между ПП, ДБ и Спаси София?

Вече изчистихме всички приоритети за управлението на столицата. До месец ще обявим и кандидатурата ни, но е важно да подчертая, че тя със сигурност ще бъде обща за "Продължаваме промяната", Демократична България и Спаси София. Около 60 човека участваме в тези преговори. Като партньори се включват и "Екип за София" (идеята за създаването на новата гражданска организация "Екипът на София" се заражда в края на 2021 г., малко след като арх. Любо Георгиев подава оставка като директор на "Софияплан"). 

Само кандидатурата на Борис Бонев ли се обсъжда?

Не, но не е коректно сега да разкривам подробности от преговорите. В най-скоро време ще обявим на столичани кого ще издигнем за кмет. Но пак да подчертая - със сигурност единна кандидатура ще има. 

А какви са приоритетите ви за развитието на столицата?

Проблемите в града са много. Срещам се с много хора и знам, че те искат промяна в управлението на София, не им се чака повече след тези 12 години "ремонт на ремонта". Приоритетите ни са свързани с Топлофикация, Софийска вода, Центъра за градска мобилност, инфраструктурата, навлизането в кварталите, оправянето на тротоари, транспорт...Има изключително много работа в София. За нас е важно не само да спечелим кметското място, убедени сме, че ще го спечелим, но и да имаме мнозинство в общинския съвет. Иначе няма как да реализираме идеите си и това, което искаме да променим в столицата. 

Трябва и бюджет...

Сега управляващите не вдигнаха местните данъци, за да оставят тази непопулярна мярка на следващите градоначалник и СОС. Ако данъците в София трябва да се вдигнат, обсъждаме различни варианти как това да стане максимално справедливо и безболезнено за хората. Мисля, че те ще разберат, ако виждат - напълно прозрачно, кой и за какво харчи парите на столичани. Ако средата около тях се подобрява, не да се борим с "кални точки" пред домовете си, както се хвалим сега. Самите жители на София сме занижили критериите си, изискванията си към управляващите - да ни оправят тротоара и вече сме доволни. Не, трябва да изискваме повече от управляващите града, да не се задоволяваме с малко. 

Вие в кой район на София живеете?

В Банкя. Била съм зам.-кмет на "Оборище", познавам проблемите на хората и в централната част, и в периферията. В Банкя, като станах депутат, събрах хората на моята улица, говорихме - те не се интересуват защо не може да стане нещо, държат те отговорен след като си във властта. Как да обясниш има ли, няма ли мнозинство...Затова трябва в Столичния общински съвет да имаме достатъчно съветници, за да можем да реализираме програмата си. 

Вие бихте ли приела да сте кмет на столичен район?

Ако ме номинират, това е голяма отговорност. Скоро прочетох в архивите на Столична библиотека за това как се управлява София "Когато нямаше бюджет". В онези години кметът не е стоял в кабинета си, когато има да се свърши работа. Излиза, организира хората и заедно правят това, за което няма пари. 

Мисля, че ако хората ти вярват, ако искат да направят улицата си по-хубава, по-зелена, по-чиста, начини винаги ще се намерят и днес. 

За да ви вярват, може би ще трябва да ги убедите, че няма да направите отново грешка с подкрепата на кандидати, както стана с кмета на Красно село Росина Станиславова? 

Ние още преди две години оттеглихме подкрепата си за нея. Този случай е приключен. Когато някой районен кмет на г-жа Фандъкова не се справя, тя или ГЕРБ отказват ли се от него, сменят ли го? Сега непрекъснато се стремят да натякват, че ние сме виновни.

Но, разбира се, ще подбираме внимателно кандидатите за кметове, за да сме сигурни, че ще работят за хората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Porr

28.04 2023 в 18:31

И внимавайте кого ще предложите. Защото изборът е мажоритарен. Предишният кандидат от Варна изобщо не беше сполучлив. Най-добрият кмет на София изобщо е инж. Иван Иванов.

1930

2

Муню

28.04 2023 в 09:59

Очакваме кампания и то истинска!!!

4738

1

Того

28.04 2023 в 09:50

Хайде, давайте, че няма време, защото Баце и бандата му са готови да продължават с кражбите.
 
X

Подкастът на OFFNews