Болниците и зъболекарите ще получат 85% от средномесечната си заработка

OFFNews 06 април 2020 в 12:58 9832 1

Владислав Горанов

Лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка. Тази идея в подкрепа на болниците се обсъжда в момента, съобщи в пленарната зала на парламента финансовият министър Владислав Горанов по време на дебат за актуализацията на държавния бюджет.

Предложението идва в отговор на факта, че ограниченията заради епидемията болниците имат по-ниска заработка, респ, трябва да получат по-ниско финансиране.

"Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата", заяви Горанов.

Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната. Той обясни, че се предвиждат 85%, а не 100% от средномесечната заработка, тъй като лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения.

Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, съобщи Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови