Болни и карантинирани ще гласуват в мобилни секции

Ще се раздават защитни средства на всички в секции

Георги А. Ангелов Последна промяна на 15 януари 2021 в 14:47 1064 0

Всички карантинирани и болни от COVID ще могат да гласуват, обещаха от управляващата коалиция. За целта ще бъдат увеличени т. нар. подвижни урни или мобилни избори секции. Промените в необходимите закони ще бъдат направени чрез Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни Дариткова.

ГЕРБ са се поучили от проведените избори в останалите страни. "Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", заяви още председателят на групата на ГЕРБ.

Гражданите, които са с изтекли срокове на самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните комисии със старите си документи. “Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", заяви още Дариткова.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой”, добави заместникът на Дариткова Красимир Ципов.

Видео при броенето може да има, може и да няма

Той коментира и предложението на Демократична България за заснемане на броенето на бюлетините и копията от протоколите. "Към настоящия момент няма изрична забрана в ИК, който да забрани заснемане на броенето и самия протокол. Знаете, че се правят копия. Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни, от две години има сериозни промени в този закон”, каза Ципов. От думите му се разбра, че управляващите ще съгласуват това с Комисията за защита на личните данни.

Избори на 4 април - некомпетентност 

Показва се изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип, добави депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. На 4 април се отбелязва Великден от католическата, протестантската, арменската църква и Пасха от евреите.  Според него, ако това не е случайно, означава целенасоченост към една точно определена група от хора, които са разделени на религиозна основа.

"Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват", заяви още Шишков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !