Бойните ни знамена се преклониха пред Велика България (снимки и видео)

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2017 в 15:34 7673 1

Стотици софиянци и официални гости се събраха днес в центъра на столицата за церемонията по откриването на завърналия се пред НДК паметник на лъва от Войнишкия мемориал.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, военни официални гости и стотици посетители на събитието преклониха глава пред българския герой и Велика България.

"Днес се възстановява една правда. Връща се онзи паметник, който беше унищожен и премахнат в едни времена на безродие. Времена, по които славните български войни за освобождение и обединение - бяха наричани империалистически войни.

Днес, връщайки великия български лъв на своето място, на този християнкси празник, възстановяваме част от онази несправедливост.

Ако се вгледате в щита на лъва, ще стане ясно, дори на тези, които по време на празници не се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и за какво загинаха нашите войници", каза в речта си Каракачанов.

Фигурата на царственото животно с лапа върху картата на Санстефанска България е на мястото на демонтирания паметник "1300 години България", който част от столичани наричаха "Осмоъгълния".

Връщането на лъва е част от възстановяването на стария мемориал в някогашната "Градинка с гълъбите" - три стени в П-образна форма, върху които са имената на загинали войници, открит през октомври 1934 г. от цар Борис Трети. Столичната община подготвя конкурс за цялостно възстановяване на разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк, старите плочи с имената на загиналите войници не могат да се използват, защото са вандалски повредени още при събарянето им заради строежа на НДК.

Досега лъвът се съхраняваше във Военноисторическия музей в София, скулптурата бе реставрирана, за да се върне на пиедестал.

Статуята на лъва е дело на скулптора Михаил Михайлов, автор на паметника с възпоменателните плочи е бил арх. Александър Обретенов. Предвижда се за възстановяването на мемориала да бъде обявен конкурс в началото на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови