Бойко Рашков: Не намерихме дипломата на Иван Гешев

OFFNews 13 август 2021 в 13:42 3145 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Министерството на вътрешните работи не е успяло да намери дипломата на главния прокурор Иван Гешев при назначената проверка. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов (ИБГНИ) в парламентарния контрол.

Проверяващите от МВР не са успели да намерят дипломата в Академията на МВР, а Висшият съдебен съвет е отказал да я даде. “Тъй като дипломата не я намерихме никъде, поискахме да проверим във ВСС неговото лично кадрово дело там и ни беше отказано”, обясни Рашков. Той каза, че лично е разговарял с представляващия ВСС, но отговорът е бил, че на сайта дипломата я има. Но там има заличени данни, обясни Рашков.

“При проверката за образованието (на Гешев б.р.) в Академията на МВР бяха изпратени двама прокурори, за да видят какво търсим ние. Смятам, че са поръчали една публикация на едно място, последва обяснението, че се е самосезирала прокуратурата. Под предлог, че проверяващите служители от МВР ще отидат в академията на МВР и ще унищожават документи", разказа Рашков.

На въпроси на Хаджигенов дали дипломата на Иван Гешев е годна да бъде магистрат и дали той е преминал задължителният едногодишен и целодневен юридически стаж, Рашков обясни, че след завършването си Гешев е постъпил на работа като оперативен работник в София. След това е започнал теоретическо-практически стаж, след което е назначен като следовател, докато изтече неговият стаж.

Хаджигенов изрази съмнение доколкото е възможно да бъдеш оперативен служител и да караш целодневен стаж в същото време. Той добави, че когато Гешев е назначен за главен прокурор е направил частно разследване и също не е открил дипломата на Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови